Кіберзлочинці вкрали 2,5 млн гривень із банкоматів шести українських міст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіберзлочинці вкрали 2,5 млн гривень із банкоматів шести українських міст

Фінтех і Картки
641
Протягом року оперативники Департаменту кіберполіції Національної поліції України збирали докази злочинної діяльності групи кібершахраїв, які крали гроші з банкоматів. Діяли вони на території шести регіонів. Збитки від їхньої “діяльності” сягають понад два мільйони гривень.
У травні 2017 року прокуратура Києва направила до суду обвинувальний акт стосовно п’яти осіб, які в складі організованої групи протягом 2015-2016 років крали гроші з банкоматів.
Поліцейські встановили: протягом року зловмисники заволоділи близько 2,5 мільйонами гривень. Діяли зазвичай у нічний час. Географія їхньої діяльності досягала шести міст України – Києва, Львова, Павлограда, Житомира, Трускавця та Луцька.
За допомогою ключів від сервісної частини банкомату один із зловмисників відкривав двері пристрою і з флеш-носія завантажував шкідливе програмне забезпечення (вірус). Дія вірусу була направлено на неконтрольовану видачу купюр банківським апаратом. Отримавши гроші, зловмисники залишали місце злочину. При цьому вірус відключав банкомат від системи банку, тому недостача грошових коштів виявлялася лише при проведенні інкасації.
За місцем проживання учасників організованої злочинної групи поліцейські провели кілька санкціонованих обшуків. Співробітники Департаменту кіберполіції виявили докази причетності злочинної групи до численних крадіжок. Крім того, оперативники під час обшуків виявили два справжні банкомати, на яких зловмисники тренувалися і випробовували віруси.
За результатами досудового розслідування зловмисникам інкримінується незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж, підробки документів та вчинення крадіжок в особливо великих розмірах, організованою групою. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас