Олег Кузнєцов: чому PayPal не поспішає з запуском в Україні і що потрібно, щоб це змінити? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Кузнєцов: чому PayPal не поспішає з запуском в Україні і що потрібно, щоб це змінити?

Фінтех і Картки
1092
Рік тому я вже ділився думками про те «Чому PayPal вирішив не заходити в Україну?» А віз і нині там. Україна не просунулася достатньо в питанні залучення PayPal.
Судячи з колишньої риторики представників PayPal, вони не бачать прогресу України у подоланні зазначених бар’єрів.
Якщо законодавчі обмеження тією чи іншою мірою, у тому числі в контексті кооперації з PayPal, ApplePay та іншими, поступово зникають, то ось щодо репутаційних ризиків ситуація виглядає складнішою.
Один за іншим ліквідуються банки, які визнаються замішаними у взаємодії з конвертаційними центрами, пособництві тероризму тощо.
Для PayPal це ризик, який не може виправдати настільки незначний за обсягом ринок як Україна.
Іншими словами, входження в країну – це оцінка ризиків, пов’язаних із веденням бізнесу тут з доходами, які можна тут отримати.
Очевидно, що ні рік тому, ні зараз ситуація не сприяє розгортанню тут бурхливої діяльності. Крім того підливають масло у вогонь російські представники PayPal, які ймовірно не можуть неупереджено оцінити ситуацію.
За яких обставин ситуація може змінитися?
При подоланні Україною позначених бар’єрів. Це відбудеться, коли в країні припиниться конфлікт на Сході, стабілізується економічна ситуація, відбудеться перерозподіл і стабілізація банківської системи, а також для самої платіжної системи позначиться ринок.
Потрібно визнати, що гострої необхідності в офіційній присутності PayPal в Україні немає. Потенційні користувачі системи давно нею користується за допомогою відкриття рахунків в іноземних банках або використання якихось платіжних шлейфів/агрегаторів.
Рішення, звісно, спірні з погляду легальності, однак вони працюють і поки це влаштовує всіх, кому це потрібно.
Інше питання в тому, що прихід PayPal важливий політично і репутаційно – це певний позитивний індикатор безпеки та прогнозованості вектора розвитку країни.
Але говорити про це не доводиться. Очевидно, що і ті рішення платіжних систем, які оперують на ринку України, захищаючи свій бізнес, надають певне антилобі.
Думаю, що говорити в найближчі пару років про прихід PayPal в Україну не варто, мабуть, що фокусуватися потрібно зовсім на іншому. Потрібно будувати здорову економіку в країні, і ось тоді не представники України оббиватимуть пороги офісу PayPal, а з точністю до навпаки.
Олег Кузнєцов, партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас