НБУ спростив порядок залучення резидентами зовнішнього фінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ спростив порядок залучення резидентами зовнішнього фінансування

Кредит&Депозит
502
Національний банк спростив порядок реєстрації договорів про залучення резидентами кредитів/позик в іноземній валюті від нерезидентів.
Дане рішення закріплене постановою регулятора №26 від 23 березня, яке набуває сили 10 квітня.
Такий крок регулятора удосконалює вимоги до операцій, пов’язаних із залученням резидентами зовнішнього фінансування.
По-перше, спрощені реєстраційні процедури в разі зміни кредитора з резидента на нерезидента за договором/договором позики, а саме розширено перелік учасників такого договору, які мають право звертатися в банки з метою ініціювання відповідних реєстраційних процедур.
Відтепер реєстрація або внесення змін до договорів в таких випадках може відбуватися за зверненням як резидента-позичальника, так і нерезидента-кредитора та уповноваженого банку-первинного кредитора.
Зокрема: за зверненням нерезидентів-кредиторів – у разі заміни нерезидента-кредитора на іншого нерезидента; за зверненням уповноваженого банку – в разі заміни кредитора (уповноваженого банку) на нерезидента-нового кредитора.
Раніше ініціювати реєстрацію та внесення змін до реєстрації кредитних договорів/договорів позики мали право тільки позичальники.
Надання права кредиторам самостійно звертатися для проведення реєстраційних процедур дозволить розширити можливості для звернення прав кредиторів і підвищить зацікавленість зовнішніх кредиторів в участі в кредитних проектах в Україні.
По-друге, передбачено введення нової автоматизованої системи реєстрації договорів про отримання резидентами кредитів/позик в іноземній валюті від нерезидентів.
По-третє, скасовано вимогу обов’язкового подання резидентами-позичальниками довідки Національного банку про обсяг фактично одержаного кредиту і погашення заборгованості по ньому.
Таку довідку резиденти-позичальники повинні подавати до уповноваженого банку в разі розміщення ними залучених коштів в іноземній валюті на рахунки за межами України.
Як повідомлялося, раніше Національний банк спростив порядок переміщення готівкової іноземної валюти фізичними особами через митний кордон України.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас