Хто не в збитку, коли в Україні лопаються банки? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто не в збитку, коли в Україні лопаються банки?

Кримінал
1073
Чиновників Фонду гарантування вкладів спіймали на прослуховуванні своїх колег. Експерти впевнені, що жучки, встановлені в провладних кабінетах, – масове явище. Особливо там, де крутяться великі гроші або вирішуються долі людей. Навіщо посадові особи слухають один одного і чим це загрожує?
Корисливі цілі
Чиновників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб зловили на використанні жучків проти один одного. Що секретного вони хотіли дізнатися, наразі з’ясовує слідство. Але вони впевнені, що нічого особистого у прослуховуванні не було і що чиновники переслідували свої корисливі цілі.
«Заступник директора-розпорядника, директор департаменту врегулювання неплатоспроможних банків, начальник відділу забезпечення роботи керівництва, начальник управління внутрішнього аудиту, директор фінансового департаменту організували встановлення спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації в приміщенні Фонду в Києві», – йдеться в постанові Печерського суду. Уточнюється, що справу ведуть СБУ і військова прокуратура.
Чиновники Фонду слухали один одного заради компромату, вважає експерт з безпеки Сергій Шабовта. «Потрібно розуміти, що кожна ліквідація банку – це абсолютно огидний процес. Спочатку з’являється інсайдерська інформація про те, що банк оголошують неперспективним. А потім починається найстрашніше – банк розтягують по частинах: нерухомість, підприємства, техніку. А могутні вкладники банків домовляються за різні процентні відрахування про повернення своїх грошей, які в рази перевищують гарантовану Фондом суму в 200 тисяч гривень, про виведення їх за різними схемами. Це бізнес, від якого я не один раз чув подібні пропозиції, там знімаються колосальні бариші. А Фонд гарантування вкладів – одна зі структур, яка має право «влазити» в ті кошти, які виділяються на закриття проблемного банку. І добуту інформацію, швидше за все, використовують для шантажу, щоб натиснути на співробітників Фонду і змусити їх допомогти, наприклад, у виведенні великих сум з банку, який ліквідується. Тому що людина, яка очолює ліквідаційну комісію, на якийсь момент стає і прокурором, і суддею. І тут всі засоби хороші», – сказав нам Шабовта.
Шпигунські ігри
Експерти запевняють, що шпигунські мережі – не рідкість в держорганах, просто про це мало кому відомо. Про це свідчить і ряд справ з Реєстру судових рішень. Приміром, чинний співробітник СБУ прослуховував дзвінки українських чиновників, за що отримував від представників спецслужб сусідньої держави 20 тис. грн щомісяця.
А в Києві під час обшуку в главку поліції у одного із співробітників знайшли підслуховуючий пристрій. «Це було пару місяців тому. Під час обшуків на другому поверсі на вул. Володимирській, 15, у кабінеті одного з поліцейських був знайдений міні-жучок», – розповіли нам джерела в силових структурах. Також в листопаді в СБУ звернулася одна з народних депутатів. Вона заявила, що отримала від незнайомця СМС-повідомлення, в якому її попередили про жучків в телефоні.
За словами Шабовти, в держструктурах, де крутяться великі гроші, впроваджують цілі шпигунські мережі. «Наприклад, в правоохоронні органи, нові служби, такі як НАБУ. Сам злочинний світ, який успішно співпрацює з нашими чиновниками, теж відстежує подібні корупційні потоки. І напевно, вони намагаються туди впроваджувати своїх шпигунів, щоб потім шляхом шантажу, викрадення людей заробляти прибуток. Ви ж не думаєте, що люди, які втратили сотні і мільйони, будуть сидіти, склавши руки. Наймаються цілі служби та детективні агентства, проводять розслідування. І для них поставити жучок – це просто святе», – уточнив Шабовта.
Адвокат Іван Ліберман додає, що, крім чиновників, прослуховують одне одного і депутати, у яких є спільні бізнес-інтереси: «Це недешеве задоволення, адже в незаконному прослуховуванні задіюється досить дорога апаратура. Одна справа зняти інформацію, а її ще потрібно зберегти і обробити. Для прослуховування порушникам цікаві Мінфін, Нацбанк, Пенсійний фонд, суди, бюджетний комітет при Верховній Раді. Причому можуть прослуховувати і співробітників, і помічників, і навіть їхнє оточення. Адже тоді є можливість контролювати угоди, відкати, транші, бюджети і договори».
Розмови “знімають” з вікон і лампочок
ЗМІ подзвонили в одну з фірм, яка займається продажем шпигунських жучків. Пристрій розміром із сірникову коробку нам запропонували купити за 800 грн. «Радіус дії – п’ять метрів. Вам достатньо вставити в телефон спеціальну сім-карту і слухати все, що відбувається в місці, де встановлено жучок. При цьому ви можете вільно пересуватися по всій Україні», – пояснила нам співрозмовниця.
Але фахівці стверджують, що штучки з Інтернету – це китайський ширвжиток і що солідні люди жучками давно не користуються. «У сферах з великими грошима працюють професіонали, як правило – колишні або нинішні працівники правоохоронних органів, – розповідає експерт з безпеки Сергій Шабовта. – У них технічні рішення на дуже високому рівні. Вони дозволяють знімати звукові коливання з будь-якого пружного середовища (монітора, вікон, лампочок), причому з досить віддаленої відстані. Більш того, у нас за законом оператори мобільного зв’язку та інтернет-провайдери повинні передбачити технічні можливості підключення до їхніх мереж спецслужб».
Євгенія Іванова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас