Банки України почали перевірку всіх клієнтів на тероризм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки України почали перевірку всіх клієнтів на тероризм

Кредит&Депозит
2321
Теперь навіть при оплаті комунальних платежів банки перевіряють українців на тероризм. Самі фінансисти радять: завжди, коли ви вирушаєте здійснювати в банку будь-які касові операції, майте при собі паспорт та ідентифікаційний код. А в подальшому перевірки лише посиляться.
Приводів багато
«Я оплачував мито за новий закордонний паспорт, і тут у відділенні банку мені кажуть: мовляв, вас потрібно перевірити на тероризм. І показують на екрані комп’ютера список, де є моє прізвище. Добре, що при мені були всі документи, розібралися. Виявилося, що це чоловік із таким самим прізвищем. Але я пережив кілька дуже неприємних хвилин», – розповів житель Ужгорода Олександр. З такою ж ситуацією зіткнулася і мешканка Полтави Вікторія.
«Пішла платити за комуналку, і тут касир так дивно на мене подивилася… Каже, що моє прізвище є в якомусь списку терористів. Я подумала, що це жарт, але виявилося, зовсім ні. Через деякий час розібралися, що ця людина до мене не має відношення. Але тепер я навіть і не знаю, чи варто звертатися в банк, чи краще робити проплату через термінал», – розмірковує Вікторія.
Як з’ясувалося, Нацбанк вніс зміни до інструкції про касові операції. І тепер при кожному платежі банки повинні ідентифікувати клієнта на предмет причетності до відмивання грошей, а також фінансування тероризму, але на ділі під підозрою можуть бути дуже багато людей.
«Банки можуть перевіряти будь-яку людину, яка прийшла провести касову операцію або відкрити рахунок, зробити переказ більш ніж на 15 тис. грн – саме ця сума вже може зацікавити фіскалів. Під підозрою і ті, хто робить невеликі перерахування, але занадто часто. Приводів для перевірки зараз дуже багато. У банків є доступ до різних баз, в тому числі бази терористів, бази СБУ та ін. Умовно кажучи, коли касир проводить операцію і вбиває ваші дані в комп’ютер, у нього загоряється червона лампочка. Це означає, що дані клієнта є в одній з таких баз. І він повинен вас перевірити або відмовити в проведенні операції. Тому я раджу в банк ходити завжди з паспортом та ідентифікаційним кодом, щоб відразу на місці зняти всі питання. Чим далі, тим суворіші перевірки», – говорить фінансовий експерт Василь Невмержицький.
Неофіційно один з банкірів розповів, що випадки, коли прізвища збігаються зі списком терористів, нечасті, але бувають. «У такій ситуації ми повинні вимагати додаткові документи, скопіювати паспорт з даними про місце прописки. Якщо дані збігаються, ми відмовимо в проведенні операції і передамо інформацію про клієнта в силові органи, це вже їхня компетенція. Так, бувають випадкові збіги, але зазвичай розбираємося на місці, хоча деякі клієнти і обурюються. Але ми зобов’язані це робити, інакше проблеми виникнуть у банку, аж до позбавлення ліцензії», – підкреслив банкір.
Під підозрою
Крім того, страждають українці, які роблять невеликі перерахування, але часто – наприклад, продавці інтернет-магазинів, дрібні підприємці. «У мене вже раз п’ять блокували картки. Я торгую взуттям через соцмережі – природно, кожен день у мене купують. Суми від 500 до 2000 грн. Я сама розплачуюся з постачальниками-приватниками. Ось прийшла в банк робити черговий платіж, а у мене тут же заблокували картку. Кажуть, мовляв, я під підозрою щодо відмивання грошей. Тепер у мене кілька різних карток, і я розводжу платежі за ними, оскільки інакше не виходить», – розповіла підприємець Ірина з Харкова.
Директор роздрібного бізнесу Агропромбанку Ігор Львов підтверджує: «Якщо ви раз на місяць в інтернет-магазині зробили покупку, то це не страшно. А якщо п’ять-шість разів на день, то банк уже зацікавиться вами, заблокує картку, і вам прийде СМС з проханням зв’язатися з банком».
Також банкіри мають право перевіряти клієнта, якщо він їм здається підозрілим. «Якщо ви прийдете в відділення в темних окулярах, це не викличе підозри. Але якщо, наприклад, ваше прізвище Азаров чи Янукович, то вже – так. У нас був такий випадок, коли в банк звернувся Микола Азаров. Ми його ретельно перевірили: виявилося, що його по-батькові – Іванович, тому питання відпали. Або, наприклад, фото в паспорті за віком не відповідає власнику, це теж може бути сигналом до перевірки», – додав Ігор Львов.
Підозрілими можуть бути також платежі, що здійснюються за кордоном. «Якщо в банку бачать, що ви проводите платіж в Польщі або на Мальдівах, то вам можуть зателефонувати і поцікавитися, чи дійсно ви здійснюєте купівлю в цій країні. Тому перед виїздом за кордон ви можете попередити банк, що в певний час можете здійснювати платежі з іншої країни», – рекомендує Ігор Львов.
Хто в списку терористів
У базі терористів зараз півтори тисячі осіб. Їх внесли сюди за рішенням міжнародних судів, українських, а також за даними ООН і Інтерполу. Прізвищ відомих політиків ми там не знайшли. Першим до списку ще в 2007-му потрапив пенсіонер з Красного Луча, 56-річний Сергій Шестаков, який отримав термін за теракт. Четверо киян потрапили сюди за вибух в 2004 році на троєщинському ринку, де загинула прибиральниця. Частина фігурантів потрапили в список за пожежу в одеському Будинку профспілок. Решта пов’язані з ДНР і ЛНР.
Фігурант списку з Харкова Леонід Болтенков в 2014-му отримав півтора року за допомогу терористам. Він за допомогою спеціальної техніки слухав переговори авіадиспетчерів, а також збирав дані про переміщення українських військових в зоні АТО і передавав їх бойовикам.
Марина Петик, Євгенія Іванова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас