Такий довгоочікуваний: чи потрібен нашій країні PayPal, а цій платіжній системі Україна? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Такий довгоочікуваний: чи потрібен нашій країні PayPal, а цій платіжній системі Україна?

Фінтех і Картки
17428
Поява компанії PayPal в Україні та повноцінний вихід платіжної системи на наш ринок дозволить розширити функціонал можливостей для українців. З 193 країн світу жителі 117 держав вже мають можливість отримувати на свій PayPal-рахунок гроші за продані товари та послуги. Наша країна поки що не входить до числа цих країн. Високі ризики ведення бізнесу, низька інвестиційна привабливість та не врегульоване правове поле перешкоджають виходу PayPal на український ринок.
Хто ж найбільше в Україні зацікавлений у доступі до сервісів PayPal?
  • Малий і середній бізнес, орієнтований на експорт товарів і послуг.
  • Фрілансери, які працюють з іноземними замовниками.
  • Фахівці IT-галузі.
  • Бажаючі отримати простий і зручний доступ до аукціону eBay.
  • Ті, хто працює в сфері експорту послуг (написання статей, переклади, офісна робота).
Переваги PayPal
PayPal є одним з лідерів на світовому ринку електронної комерції. Компанія по суті є монополістом на багатьох ринках e-соммегсе, завдяки зручності використання, низьким витратам на транзакції і довірі користувачів.
Це одна з найбільш поширених платіжних систем у світі, яка має понад 160 млн користувачів. Великий приплив клієнтів розпочався у 2002 році, коли PayPal був приєднаний до аукціону eBay.
Всі покупки, здійснені через PayPal, гарантуються за принципом «безпечної угоди», як для продавця, так і для покупця. Для користувачів безпека розрахунків має велике значення, що дає PayPal велику перевагу перед конкурентами. По суті, PayPal забезпечив найбільш зручний спосіб розрахунків для сотень мільйонів споживачів по всьому світу.
На думку Дениса Горового, директора з розвитку групи компаній EVO, PayPal побудувала потужну систему захисту покупців при оплаті товарів в інтернет-магазинах. Будь-яку угоду можна оскаржити і повернути гроші, що дуже зручно, якщо права покупця були порушені. Ця платіжна система тісно інтегрована з e-Bay та безліччю інтернет-магазинів у США і Європі. Для багатьох покупців можливість оплатити товари через PayPal – це своєрідний маячок про надійність продавця.
Використовуючи сервіси PayPal, споживач може отримати повний доступ до величезного ринку електронної комерції:
  • Оборот ринку В2С e-соммегсе – 1,8 трлн дол.
  • Обсяг продажів на eBay – 85 млрд дол.
  • Обсяг продажів на ринку Social Commerce – 32 млрд дол.
СЕО Maxpay Артем Тимошенко вважає, що головні переваги PayPal – глобальність і надійність. Система працює в 203 країнах і регіонах, і в 80% випадків «рахунок» є у кожного жителя країни. Зручно відправляти гроші, платити за покупку або послугу в пару кліків.
Також PayPal добре захищає своїх клієнтів – покупців. Якщо покупець не отримує замовлення, або отримує не те, що замовляв, він може бути впевнений, що у нього не виникне жодних проблем з поверненням коштів.
Вигоди від приходу PayPal в Україну
За даними сервісу SimilarWeb, понад 20 тис. українців вже мають акаунт на PayPal, що дає можливість користуватися повним набором сервісів платіжної системи. Не маючи можливості зареєструватися в Україні, при великому бажанні все ж можна знайти спосіб стати користувачем PayPal.
Для цього в прибалтійському, польському чи чеському банку відкривається банківський рахунок, на який і реєструється PayPal-акаунт. Використовуючи цей метод, багато українців вже успішно торгують на аукціоні eBay, при цьому всі гроші залишаються за межами України, осідаючи на рахунках закордонних банків.
Артем Тимошенко вважає, що з появою можливості отримання коштів на рахунок PayPal зареєстрований в Україні, користувач отримає можливість продавати на eBay або аналогічних майданчиках.
«Українські підприємці отримають, хіба що, додаткову можливість розширити свій бізнес за межі України. Але для цього і існує так багато продуктів. PayPal своєю «відсутністю планів» на розширення функціоналу з прийому платежів на території України відкрив шлях іншим рішенням. Вони заповнили нішу, що біла порожньою, і готові задовольнити попит бізнесу. Якихось якісних змін, на мій погляд, не відбудеться», – каже Тимошенко.
Вигоди для держави від приходу PayPal:
  • Зароблені українцями гроші будуть більшою мірою повертатися в країну, а не осідати на рахунках іноземних банків.
  • Підвищення рівня безготівкових розрахунків знизить частку тіньової економіки і використання готівки в обороті.
  • Малий і середній бізнес отримають доступ до зовнішніх ринків, у тому числі і через аукціон eBay.
  • Збільшиться конкуренція в секторі фінансових послуг, що стимулюватиме до виходу на новий технологічний і інноваційний рівень.
Що заважає приходу PayPal
На думку глави НБУ, для залучення PayPal в Україну необхідний високий рейтинг, якого на даний момент немає. Зі зростанням інвестиційного рейтингу країни, інтерес до України з боку PayPal також зросте.
Фактично PayPаl працює на території України, але надає послуги не в повному обсязі, коментує ситуацію Артем Тимошенко. Зараз для України можливе лише відправлення іноземної валюти (модель Send only). Питання стоїть про впровадження повного (Local Currency – підтримка переказів у місцевій валюті) або розширеного функціоналу (відправлення-отримання грошових коштів в іноземній валюті).
«Проблема в тому, що PayPal, незважаючи на високі тарифи, не бачить перспектив у українському ринку. Це зумовлено невеликим потенційним середнім чеком в нашій країні», – запевняє експерт.
А ось Денис Горовий вважає, що прихід PayPal для України — це не панацея і з його приходом моментально глобальних змін не відбудеться.
«Для того, щоб платіжна система повноцінно запрацювала на внутрішньому ринку, необхідно підключити безліч торговців. Не можна просто прийти» – потрібно серйозно інвестувати в український ринок», – зазначає він.
При цьому експерт каже, що зараз, з іншого боку, в Україну не готовий інвестувати PayPal.
«Але і на нашому ринку немає великого інтересу до системи, інакше платіжні системи вже ділили б цей ринок. Наприклад, у нас великою популярністю користується оплата товару при отриманні — це і безпечно, і дешевше. У PayPal тарифи для продавців досить високі — від 3% при оплаті в США і не менше 4% при оплаті з інших країн, а це просто невигідно багатьом торговцям», – розповідає Горовий.
На думку експертів, основними причинами, що стримують появу PayPal в нашій країні, є: проблеми з законодавством, високий рівень криміналу в електронних платежах і бюрократична протидія.
Крім того, зарубіжні компанії звертають увагу на те, що в Україні немає ефективно поставленої роботи по боротьбі з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму.
Міжнародні платіжні системи при прийнятті рішення про надання послуг в новій країні, вивчають її з точки зору фінансової охайності і можливих репутаційних ризиків від виходу на цей ринок. Вони побоюються, що їхні сервіси можуть бути використані нечистоплотними користувачами для відмивання капіталу або фінансування тероризму.
Можна не сумніватися, що якби прихід PayPal в Україну був пов’язаний з інтересами політиків чи великого бізнесу, всі перешкоди, як нормативні, так і організаційні, вже давно були б зняті.
По суті, поява платіжної системи світового рівня в Україні особливих вигод великому бізнесу і контролюючим органам не принесе, але при цьому створить серйозну конкуренцію платіжним системам, що вже працюють в країні.
Безсумнівні вигоди отримають пересічні громадяни, підприємці, малий та середній бізнес, у яких розширяться можливості для додаткового доходу. Зараз зароблені українцями доходи від e-соммегсе залишаються на рахунках закордонних банків. Але це, схоже, нікому не цікаво.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас