Чим обернеться для українців скасування валютного збору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим обернеться для українців скасування валютного збору

Валюта
7231
Українців Звільнили від сплати 2%-го збору до Пенсійного фонду при купівлі готівкової валюти: Верховна Рада прийняла відповідний закон. Відбулося те, за що виступали багато хто – і банкіри, і громадські діячі. Ще коли його ввели на рівні 0,5%, і ще активніше – після підвищення ставки до 2%. Адже як тільки це сталося, майже в 2,5 рази впали обсяги офіційного ринку: люди і бізнес стали купувати більш дешеву валюту у сірих міняйл. Ті продавали ВКВ без збору.
Закон, прийнятий 20 грудня 2016, який скасовує збір, набуде чинності 1 січня 2017 року. Тому тільки з наступного року валютні ціни банків наблизяться до цифр чорного сегмента і зможуть з ними конкурувати. І тільки після зближення курсів білого і чорного ринків якась частина клієнтів тіньових мінял піде в офіційні обмінки.
“Можна очікувати деякий відтік клієнтів з чорного ринку в офіційний сегмент – банки і легальні обмінні пункти. Однак відтік буде помірним. І не зможе істотно вплинути на скорочення обсягів чорного ринку, бо він обслуговує неформальну економіку”, – зазначив головний аналітик Укрсоцбанку Андрій Приходько.
Більшість залишиться в тіні
На думку опитаних банкірів, від тіньовиків відвернуться 10-15% їхніх клієнтів. Це будуть ті, хто одноразово купує не більш $400.
“Купівля валюти в сумі до 12 тис. грн. через банки стане ідентичною купівлі на чорному ринку або в обмінці. Або, навіть, дешевше, поки є розбіжності курсів продажу різними операторами”, – зазначив старший аналітик Forex Club Андрій Шевчишин.
Але більшість українців і далі будуть скуповуватися у міняйл. Причина – збереження обмежень на купівлю валюти в межах суми, еквівалентної 12 тис. грн., як вимагає Нацбанк. Як тільки сума купівлі буде виходити за межі валютного обмеження, покупець буде йти на чорний ринок, який продовжить спокійне існування.
“Можна, звичайно, говорити про те, що ті, кому необхідно купити більше $400 будуть, ходити по відділеннях різних банків, але це наївне припущення. Такі обходи банків затратні за часом, та й курси по банкам різняться. Швидше і простіше придбати валюту у одного тіньовика, тим більше, що зв’язки за 2 роки вже налагоджені”, – зауважив радник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ.
“Процес скорочення тіньового ринку відбудеться не моментально після вступу законопроекту в силу через все ще діючі адміністративні обмеження регулятора. Процес скорочення буде прискорювати, якщо в подальшому буде проводитися лібералізація валютного ринку”, – підтримав його директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.
За різними оцінками, частка тіньового валютного ринку в Україні зараз мінімум 50% всього валютообміну. Хоча часто експерти називають і більш значущі цифри. Як аргумент наводять офіційні обсяги до введення збору ($1,5-2 млрд) і після його підвищення до 2% ($300-400 млн на місяць). Як мінімум, триразова різниця між обома показниками – це те, що доповнило і без того існуючі тіньові операції, впевнені фінансисти. І повернути ці гроші в банки і офіційні обмінки може тільки скасування валютних обмежень.
“При знятті обмежень на валюту, чорний ринок звузився б до розміру необхідного для забезпечення тіньового сектору. Поки ж сірий і чорний ринок забезпечують всю тіньову економіку, зовнішні операції, заощадження та інвестиції. Тому очікуємо плавний ефект детінізації. За нашими розрахунками, з тіні вийде не більше 50 млн. доларів на місяць”, – підрахував Андрій Шевчишин.
У чому експерти точно бачать позитив скасування 2% збору – так це в ослабленні психологічного впливу на громадян. Адже в моменти невизначеності з курсом чорний ринок швидко завищує ціни на долар, нагнітаючи ситуацію.
“Курс комерційних банків більшою мірою орієнтований на безготівковий ринок. Тому без 2% збору курс чорного ринку буде прагнути до вирівнювання з офіційним ринком, що сприятиме зменшенню ажіотажу. Вплив на безготівковий ринок буде незначним, тут все визначить попит і пропозиція, а також НБУ”, – додав Шевчишин.
Яскравий доказ можливостей спекулянтів – ситуація на ринку останніх днів, коли чорний ринок підняв долар до позначки 28 грн/$, ігноруючи тенденції офіційного сегменту і міжбанківського ринку.
“В останні кілька днів зростання курсу готівкового долара було непропорційне його міжбанківським значенням і реальному попиту з боку населення, нагнітаючи ситуацію”, – констатував Олег Курінний.
Міняйлам навіть легше
Експерти вважають, що скасування 2%-го збору при збереженні обмеження з купівлі не більше 12 тис. грн. спростить життя міняйл. Адже бариг не буде за що закривати. Раніше податківці могли їх прикрити саме за несплату збору, а тепер цей козир у фіскалів зникне.
“За незаконні валютні операції немає кримінальної відповідальності. Стаття, за якою часто накривали тіньові пункти – це ухилення від податків. Як не парадоксально, але їм ставили тільки те, що при операціях не беруть 2%. Це була єдина зачіпка, за яку легко хапалися правоохоронці в боротьбі з незаконними обмінками. До тіньових обмінних пунктів можна було б застосувати статтю про незаконне господарювання”, – резюмував Олексій Кущ.
 _Віта Філонич_
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас