"Близький до плаваючого": Чого очікувати від курсу цього тижня? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Близький до плаваючого": Чого очікувати від курсу цього тижня?

Валюта
3005
На тижні, що минув, долар подорожчав на всіх сегментах валютного ринку на 1,1-2,3%. Одночасно наклалося два фактори: потужне зростання долара на світових валютних ринках (індекс долара DXY оновив максимуми з початку 2003 року), і, власне, падіння гривні.
За тиждень офіційний курс долара США, встановлений НБУ, зріс з 25,58 грн до 26,05 грн, або на 1,9%. Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, зріс за цей самий час з 25,63 грн до 25,92 грн, або на 1,1%. Середні курси купівлі/продажу долара на готівковому ринку зросли за тиждень з 25,99/26,43 до 26,39/27,04.
На думку заступника голови Національного банку України Олега Чурія, на міжбанківський валютний ринок країни цього тижня тиснула політична нестабільність. За його словами, подальша дестабілізація політичної ситуації загрожує розгойдуванням курсу гривні і відповідними негативними наслідками для економіки країни.
Як розповів Finance.UA старший аналітик Альпарі Вадим Іосуб, в цілому, поточний режим курсоутворення можна охарактеризувати як близький до плаваючого, коли курс формується під впливом попиту та пропозиції, а НБУ втручається в перебіг торгів за допомогою інтервенцій у вигляді аукціонів, для згладжування сильних коливань гривні, як у бік посилення, так і ослаблення.
“При цьому на тренди НБУ не впливає, вони формуються під впливом стану поточного рахунку, девальваційних очікувань населення, емісії грошей (в першу чергу, для порятунку вкладників збанкрутілих банків), та інших фундаментальних факторів, – каже експерт. – Особливість плаваючого курсу – він завжди відповідає поточним макроекономічним умовам. Однак є і «ложка дьогтю» в поточній ситуації. Існуючі адміністративні обмеження на валютному ринку ускладнюють арбітраж між різними його сегментами, зокрема, між міжбанком і готівковим ринком. А утруднення арбітражу періодично призводить до розширення спреду на різних сегментах ринку, що ми і спостерігаємо зараз. Ситуація близька до «множинності курсів», проти якої традиційно виступає МВФ, однак, судячи з усього, такий стан тимчасовий, і курси на міжбанку та готівковому ринку в найближчі дні зійдуться”.
Про неминучість «повзучої» девальвації в даний момент говорити теж не можна, зазначає Іосуб. Завжди є варіанти, які будуть залежати від ступеня жорсткості монетарної політики Нацбанку і бюджетно-податкової політики. Пом’якшення політики, зниження ставок, емісія грошей, зростання витрат бюджету призведуть до девальвації. І навпаки, жорстка і відповідальна політика зупинять її і навіть приведуть до зміцнення гривню. А ось питання, яку політику проводитиме в довгостроковій перспективі економічна влада, поки залишається відкритим.
“Є поширена думка, що девальвація національної валюти допомагає бюджету, бо, по-перше, стимулює експорт, а по-друге, збільшує податкові надходження з експортерів в гривнях, і ослаблення гривні, що спостерігається нині, – умисні дії влади. Однак не варто забувати, що девальвація збільшує виражені в гривнях зобов’язання бюджету з обслуговування зовнішнього боргу, а через зростання інфляції підвищує рівень бідності і знижує інвестиційну привабливість країни. Ці мінуси переважують можливі плюси, і штучна девальвація гривні не відповідає інтересам ні бюджету, ні українців. Оптимальний курс валюти – той , який складається самостійно під впливом попиту та пропозиції за мінімального (в ідеалі – за повної відсутності) втручання держави”, – зазначає він.
За оцінкою експерта, цього тижня гривня стабілізується, а до його кінця офіційний курс долара, встановлений НБУ, буде знаходитися поблизу позначки 26 грн. До цього ж рівня будуть знижуватися і курси на готівковому ринку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас