ДФС оштрафувала Philip Morris на 4,1 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДФС оштрафувала Philip Morris на 4,1 млрд грн

Кримінал
1221
Державна фіскальна служба наклала штраф на Philip Morris Ukraine. У свою чергу тютюнова компанія вважає, що претензії департаменту податкового і митного аудиту ДФС на суму 4,1 млрд грн необгрунтовані.
“Зараз офіційно штраф ще не нараховано. Перевірка була завершена 10 травня, а 24 травня закінчився фінальний термін для оформлення документів про її результати. На сьогодні компанія Philip Morris Ukraine сих пір не отримала ніяких висновків і повідомлень”, – повідомила директор з корпоративних зв’язків компанії Наталія Бондаренко.
За її словами, в 2015-2016 рр. компанія ввозила в Україну сировину, поміщала її в митний режим переробки (із застосуванням умовного повного звільнення від оподаткування) і вивозила готову продукцію за межі України на підставі договорів купівлі-продажу.
Загальна вартість готової продукції, яка була виготовлена і експортована в режимі переробки на митній території України, становить $ 97 млн.
“Митний кодекс дозволяє поміщати в митний режим переробки товарів на підставі договорів купівлі-продажу. Така позиція офіційно висловлювалася Мінфіном, підтримується профільним департаментом організації митного контролю ДФС “, – прокоментувала представник компанії.
М.Бондаренко додала, що згідно з позицією департаменту податкового і митного аудиту ДФС договору купівлі-продажу не можуть бути підставою для поміщення товарів у митний режим переробки.
Підхід департаменту базується на тому, що операції компанії повинні відповідати положенням Закону “Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах”, який втратив чинність ще в 2012 році. Як наслідок, підприємство повинно сплатити 4,1 млрд грн податків.
“Ми вважаємо, що така позиція ДФС створює істотні репутаційні загрози інвестиційному клімату і загрози для інших підприємств. До початку перевірки компанія працювала над стратегією, згідно з якою українське виробництво розглядалося як платформа для створення технологічного експортного хаба з відповідною ресурсною та науковою базою”, – повідомила директор з корпоративних зв’язків Philip Morris Ukraine.
Згідно з планом, передбачалося збільшення експортної потужності компанії до $ 300 млн щорічно.
За словами М.Бондаренка, зараз під загрозу потрапляє підписання зовнішньоекономічних контрактів підприємств, що працюють на території України, в тому числі Philip Morris Ukraine. “Ми сподіваємося, що нам вдасться донести нашу позицію до ДФС і продовжити співпрацю в робочому режимі. У разі розвитку песимістичного сценарію, компанія буде оскаржувати рішення ДФС згідно з офіційними адміністративними і судовими процедурами із залученням експертів, інвесторів з інших секторів бізнесу і міжнародної спільноти для публічного обговорення ситуації “, – додала вона.
Philip Morris International – один з найбільших світових виробників тютюнових виробів. Випускає сигарети більш ніж на 50 фабриках, продає їх в 160 країнах.
В Україні компанія працює понад 15 років. Виробляє продукцію на фабриці в Харківській області.
“Філіп Морріс Україна” реалізує на українському ринку, зокрема, такі марки сигарет, Chesterfield, Bond Street, Marlboro, L & M і Parliament.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас