АМКУ має намір в серпні завершити вивчення ситуації з привілейованим продажем активів банків на СЕТАМ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ має намір в серпні завершити вивчення ситуації з привілейованим продажем активів банків на СЕТАМ

Кримінал
165
Антимонопольний комітет України (АМКУ) планує в серпні завершити розслідування щодо забезпечення конкуренції на ринках реалізації арештованого майна та продажу майна неплатоспроможних банків, включаючи ситуацію з передачею активів ліквідованих банків для продажу через електронний майданчик ДП “СЕТАМ”.
Про це повідомила прес-служба відомства з посиланням на державного уповноваженого АМКУ Агію Загребельську.
“При наявності якісного і оперативного надання комітету інформації учасниками ринку плануємо завершити розслідування в серпні”, – сказала вона.
АМКУ нагадує, що розслідування було розпочато в квітні 2016 року. Приводом послужили заяви учасників ринку про монопольне становище СЕТАМ на ринках з продажу активів ліквідованих банків, а також з реалізації арештованого майна шляхом проведення електронних торгів.
Як зазначила А.Загребельська, комітет, зокрема, вивчає, чи дійсно має місце надання переваг з боку держави учаснику ринку СЕТАМ, обумовлених не його досягненням, а реалізацією владних повноважень з боку суб’єктів, задіяних в цьому процесі.
Разом з тим А.Загребельська підкреслила, що дослідження стосується не тільки положення СЕТАМ на ринку, а в цілому – захисту конкуренції в питаннях організації торгів з продажу електронних майданчиках майна неплатоспроможних банків, порядку визначення та діяльності установ по реалізації арештованого майна шляхом проведення електронних торгів.
Згідно з повідомленням прес-служби, комітет планує найближчим часом направити додаткові вимоги і запити учасників ринку, задіяних в процесі.
Як повідомлялося, АМКУ в квітні 2016 року заявив про початок розслідування ситуації щодо передачі активів ліквідованих банків для продажу через електронний майданчик ДП “СЕТАМ”.
При цьому комітет послався на інформацію, що надійшла від учасників ринку з продажу активів банків про те, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) створив привілейовані умови для ДП “СЕТАМ” шляхом передачі йому на реалізацію 70% активів ліквідованих банків.
АМКУ закликав учасників ринку сприяти розслідуванню шляхом надання до 29 квітня інформації про стан ринку.
ФГВФО з 2016 року почав передачу всіх активів неплатоспроможних банків, які знаходяться під заставою Нацбанку України (НБУ), на продаж виключно на електронний майданчик ДП “СЕТАМ”.
Крім того, Фонд заявив про намір передавати для продажу на СЕТАМ не менше 50% інших активів.
При цьому в планах Фонду – в 2016 році отримати від продажу активів неплатоспроможних банків понад 7,5 млрд грн, з яких 3,8 млрд грн – від активів в заставі за кредитами рефінансування НБУ шляхом їх реалізації через СЕТАМ.
За даними ФГВФО, на кінець 2015 року загальна балансова вартість активів банків в ліквідації без урахування резервів становила 380 млрд грн, при цьому їх оціночна вартість – 80,5 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас