У Данії втрачають популярність готівкові розрахунки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Данії втрачають популярність готівкові розрахунки

Фінтех і Картки
752
Якщо 20 років тому жителі Данії 80% покупок оплачували готівкою, то в даний час частка таких покупок менше 25%.
Причому картою данці воліють розраховуватися як за великі товари, так і за дрібні – наприклад, за хот-дог вартістю 5 євро.
Скоро майже всі датські магазини, крім продовольчих, зможуть отримувати дозвіл на прийом оплати тільки безготівковими платежами. У сусідній Швеції це частково вже практикується. Багато шведських політиків підтримують плани Нацбанку остаточно відмовитися від готівки до 2030 року.
«Ми зобов’язані надавати населенню і бізнесу стільки готівки, скільки буде потрібно, і ми це робимо», – заявив глава датського Центробанку Хуго Фрей Йенсенр.
На його думку, для такої невеликої країни як Данія необхідне скорочення витрат і подальша дігіталізація торгівлі.
Так, на даний момент близько третини данців встановили і користуються мобільним додатком MobilePay, щоб, наприклад, перевести гроші другові або розплатитися з продавцем на блошиному ринку.
Цікаво, що саме у Швеції, якій пророкують славу першої безготівкової країни світу, з’явилося і перше справжнє «рух опору», що протестує проти зникнення звичайних грошей з обігу. Особливу серйозність йому додає постать лідера – це колишній глава національної поліції країни і колишній президент Інтерполу Бьорн Ерікссон.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас