У Києві стали частіше обкрадати банківські комірки: Які райони "чистять" найбільше (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві стали частіше обкрадати банківські комірки: Які райони "чистять" найбільше (інфографіка)

Кримінал
10334
Цього року з банківських комірок і сейфів, які люди орендують для зберігання цінностей, злочинці винесли величезні суми грошей, а також золото і навіть антикваріат.
Кількість подібних крадіжок у порівнянні з минулим роком, за даними міліціонерів, збільшилася в кілька разів. Експерти кажуть, що це – наслідки небувалого ажіотажу на оренду комірок.
За даними ГУВС Києва, за 2014-2015 роки в столиці відкрили 20 кримінальних проваджень за крадіжку грошей і цінностей з банківських комірок. І тільки 3 було відкрито в минулому році, всі інші – лише з початку цього року.
Причому в одному провадженні може бути об’єднано відразу кілька випадків пограбувань. Рекордсмен за кількістю крадіжок з банківських комірок – Дніпровський район.
“З орендованих комірок викрадають гроші, цінності, золото та документи. Причому мова йде про дуже великі суми. Наприклад, у доларах крали від 20 тис. до 7 млн. Суми викрадених євро – від 2,5 тис. до 500 тис., рублів – від 275 тис. Крім того, з сейфів та комірок були вкрадені близько 40 антикварних монет та золоті злитки вагою більше 3 кг. Крадуть також документи”, – розповіли в столичній міліції.
Виявляють крадіжку люди по-різному. Так, в одному з районів міста люди поклали в банківський сейф $ 400 тис. і 5 тис. євро ще восени минулого року. А коли в квітні цього року прийшли за ними – гроші “випарувалися”.
Практично по всіх випадках поки проводиться досудове слідство. Але тільки одне провадження, з Оболонського району, дійшло до суду.
“Розслідувалося 9 епізодів: троє злочинців викрали з комірок у цілому 23 млн грн. Тільки доларів 1 млн, а ще євро, рублі і гривні. Злодіїв вирахували, але двоє з них у в’язницю не сіли – загинули в зоні бойових дій. Третього суд засудив до позбавлення волі, але випустив на свободу з випробувальним терміном. Постраждалим, які втратили свої заощадження, вдалося повернути частину коштів”, – розповіли в Оболонському РУВС.
Втім, експерти уточнюють: іноді трапляються і випадки відвертого шахрайства. Адже банк не приймає за описом цінності, які клієнт залишає в сейфі. Тому бували випадки, коли клієнт заявляв про зникнення сотень тисяч доларів, але довести, що саме така сума лежала в комірці, було неможливо.
Найчастіше крадіжки скоюють сторонні люди. Тим не менш, на руку злочинцям може зіграти і несумлінність співробітника фінустанови.
“У самому депозитарії немає камер спостереження, і працівник банку зобов’язаний знаходитися біля комірок весь час, поки клієнт перевіряє вміст. Але багато співробітників такого не роблять: вони можуть піти у своїх справах, навіть не думаючи, що під виглядом клієнта може ховатися ведмежатник. А він у цей час дістане відмички – і піде розкривати всі комірки підряд”, – розповів співробітник одного зі столичних банків Олександр Пишнюк.
Фінансові експерти, у свою чергу, кажуть, що хвилю крадіжок спровокував ажіотаж на оренду комірок.
“На минулий рік припав пік популярності комірок. Люди, побоюючись нестабільності економічної системи, почали масово забирати гроші, які лежали на депозитах. Це великі суми, тому, природно, виникло питання, де їх зберігати. І всі кинулися орендувати комірки. Торік були періоди, коли вільних сейфів у деяких банках взагалі не було! Люди були готові платити по 200-400 грн на місяць за оренду навіть для зберігання $ 5-10 тис. Адже до 2014 року ця послуга була не дуже популярна серед звичайних банківських користувачів і застосовувалася тільки у ВІП-секторі – для приватних великих клієнтів, де вони зберігали не тільки гроші, а й антикваріат. Оскільки послуга не користувалася особливою популярністю, банки не особливо вкладали кошти в безпеку. Коли різко зріс попит серед клієнтів, почали задіювати сховища, які до цього активно не використовувалися. Все це не могло не призвести до негативних наслідків”, – говорить нам радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.
Щоб мінімізувати ризик, банкіри радять користуватися комірками в центральних відділеннях банків, а не їх філіями, або ж відділеннями, розташованими в центрі міста: там технології “просунутіші”, а система безпеки на більш високому рівні.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас