Путін дозволив продовжити "газову знижку" для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін дозволив продовжити "газову знижку" для України

Енергетика
1885
Президент РФ Володимир Путін підтримав пропозицію про продовження на другий квартал пільгової ціни поставок газу в Україну.
На зустрічі з президентом прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв зазначив, що уряд вважає за потрібне задовольнити відповідне прохання української сторони і “Газпрому” при тому, що всі умови Києвом будуть дотримуватися неухильно, “включаючи і повернення тих боргів, які на цей момент накопичені”.
“Давайте так і зробимо”, – погодився Путін.
Президент Росії заявив, що з питання про ціну на газ для України через три місяці можуть бути прийняті додаткові рішення. Він зазначив, що ціна на газ так чи інакше пов’язана з цінами на нафту, а ситуація на світових ринках по нафті вельми волатильна.
“Виходячи з цього, нам потрібно буде через три місяці подивитися, що відбувається в цій області і після цього прийняти додаткові рішення”, – сказав Путін.
Як раніше повідомив глава “Газпрому” Олексій Міллер, компанія звернулася до уряду РФ з проханням про надання знижки на газ для України на 3 місяці. Можливість подання знижки для України передбачена чинним контрактом між “Газпромом” і “Нафтогазом”. Така знижка була надана в жовтні 2014 строком на 5 місяців, її термін закінчується 31 березня.
У «Нафтогазі» зазначили, що 27 березня 2015 р. українська сторона отримала від віце-президента Єврокомісії Мароша Шефчовича лист, в якому йдеться про його пропозицію російській стороні залишити в дії поточний механізм ціноутворення на російський газ, що поставляється «Газпромом» для українських споживачів.
Віце-президент Шевчович також повідомив українській і російській сторонам про готовність Єврокомісії провести тристоронню зустріч у Брюсселі в середині квітня.
«Нафтогаз» підтверджує готовність взяти участь у такій зустрічі для обговорення зазначених пропозицій.
За словами міністра енергетики України Володимира Демчишина, рішення про умови і ціною закупівлі російського газу для України може бути узгоджено та підписано вже до середини квітня, а термін його дії складе рік – до літа 2016 року.
Раніше міністр повідомив, що з 1 квітня Україна призупиняє закупівлю російського газу, оскільки 1 квітня закінчується дія так званого «зимового пакета», за умовами якого Україна здійснювала імпорт газу з Росії в період з 1 листопада 2014 року.
Нагадаємо, після тристоронньої зустрічі по газу в Брюсселі міністр енергетики Олександр Новак заявив, що “ціна на газ для України з 1 квітня складе $348 за 1 тис. кубометрів”, додавши, що уряд РФ до 1 квітня розгляне питання про надання знижки у разі запиту з українського боку.
При поточній ціні знижка може скласти на другий квартал $100 за 1 тис. кубометрів. Таким чином, ціна на газ для України в квітні складе близько 250 доларів за 1 тис. кубометрів.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас