Валютні надходження в Україну можуть зменшитися на $5 млрд через нове імпортне мито, - УКАБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні надходження в Україну можуть зменшитися на $5 млрд через нове імпортне мито, - УКАБ

Валюта
2126
Валютні надходження в Україну можуть зменшитися на суму до 5 млрд дол. через нове імпортне мито. Про це повідомляє прес-служба асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.
“28 грудня Верховна Рада України прийняла” Проект закону про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року “№ 1562 від 22 грудня 2014 року, який передбачає стягування 10% мита для товарів, що класифікуються в 1-24 товарних групах згідно з УКТЗЕД та 5% для товарів 25-97 груп. для АПК України це насамперед означає пропорційне подорожчання насіння (на 10%) та засобів захисту рослин (на 5%) “, – йдеться в повідомленні.
Як зазначили в УКАБ, у зв’язку з цим, новітні технологічні засоби виробництва не будуть доступні вітчизняним агровиробникам, а отже, в перспективі врожайність культур зменшиться.
“Це призведе до зменшення експортного потенціалу та валютних надходжень на суму близько 4,8 млрд доларів США”, – підкреслили в прес-службі.
В УКАБ стверджують, що вітчизняні виробники сільськогосподарської продукції досить сильно залежні від імпорту насіння та засобів захисту рослин, оскільки близько 50% і 95% ринку відповідно складає імпортна продукція. Через підвищення відпускних цін додаткове мито зробить дані товари малодоступними і призведе до додаткової мінімізації виробничих витрат, що негативно позначиться на врожайності в перспективі.
За розрахунками асоціації, валовий збір основних зернових культур зменшиться приблизно на 14,2 млн тонн, а олійних – на 4,8 млн тонн, чим суттєво обмежить експортний потенціал. У грошовому еквіваленті це означає недоотримані 2,5 і 2,3 млрд дол. валютних надходжень відповідно.
Нагадаємо, за даними УКАБ, сальдо зовнішньої торгівлі рослинницької продукцією за 9 місяців збільшилося на 24% до 4,5 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас