НБУ вирішив продовжити дію жорстких валютних обмежень ще на 3 місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вирішив продовжити дію жорстких валютних обмежень ще на 3 місяці

Валюта
5049
Національний банк України (НБУ) вирішив продовжити дію валютних обмежень, передбачених постановою центрального банку №540, і вимогу про обов’язковий продаж валютних надходжень на рівні 75% ще на три місяці.
Як повідомило інформоване джерело у фінансових колах, про відповідні рішення банкіри були попереджені в ході наради в Нацбанку в понеділок.
“Постанова №540, термін дії якої закінчується завтра і яка обмежувала ряд операцій на валютному ринку, продовжується на наступні три місяці з усіма обмеженнями. З метою залучення валютних заощаджень населення банкам цією ж постановою дозволений випуск іменних депозитних сертифікатів на строк від шести місяців і більше”, – сказало джерело.
За його словами, регулювання обігу іменних депозитних сертифікатів не підпадає під обмеження, але в цьому випадку мова піде про готівкові валютні кошти, за які клієнти банків будуть купувати такі інструменти.
Крім цього, за його словами, починаючи з 2 грудня, зростає відповідальність банків за реальність котирувань.
“Банк на щоденній основі направляє в НБУ котирування курсу, за яким він планує працювати протягом поточного дня, і здійснює торги виключно з цього котирування, не маючи права на її зміну”, – пояснив нові вимоги співрозмовник агентства.
Як повідомлялося, постановою НБУ №540, серед іншого, обмежена видача готівкових коштів через каси та банкомати на рівні 150 тис. грн на добу.
Як повідомив інший учасник наради, Нацбанк на три місяці продовжив вимогу про обов’язковий продаж 75% валютних надходжень, відмовившись від раніше анонсованих планів щодо зниження цього обмеження.
Як повідомлялося, вимоги про обов’язковий продаж валютних надходжень на рівні 75% і повернення валютної виручки в термін до 90 днів закріплені постановою НБУ №734: в Нацбанку раніше допускали перегляд цих норм до 50% і 60 днів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас