“Плаваючий курс” в Україні не зафіксується, він буде падати до повного руйнування економіки, - екс-заступник голови НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

“Плаваючий курс” в Україні не зафіксується, він буде падати до повного руйнування економіки, - екс-заступник голови НБУ

Валюта
18262
Нацбанк продовжує втілювати подвійну політику, яка не сприяє стабілізації курсу в Україні. Про це сьогодні під час прес-конференції заявив екс-заступник голови Національного банку України. Сергій Яременко.
“Фінансова криза продовжується саме через таку нерозбірливу політику Національного банку, коли голова НБУ заявила, що буде відпущений курс. Перепрошую, але що було починаючи з квітня? Ми саме це спостерігали. І коли курс був відпущений за тією моделлю, яка була розцінена як невтручання Національного банку в ті процеси, які відбуваються на ринку, що абсолютно теоретично невірно, і відбувся обвал курсу з 8 грн./$ до 12, 13, 14 грн. І розуміючи руйнівні процеси, які почались через падіння курсу, і в економіці, і в фінансовому секторі, Національний банк почав робити те, що йому здавалося можливим в цій ситуації – всіляко користуватись адміністративними заходами. Але при цьому не змінювалась сама концепція плаваючого валютного курсу”, – пояснив експерт.
За його словами, це “роздвоєння свідомості”, коли неправильним є або перший підхід, або другий. “З іншого боку, така поведінка була витримана дуже короткий термін і хаотичні заходи не призвели до бажаного результату, і сьогодні чергова відмова Нацбанку від участі у валютному ринку буде супроводжуватися такою ж поведінкою учасників ринку в цьому процесі. Тому курс не буде зафіксовано”,- прогнозує Яременко.
“Які ще потрібні докази неправильної політики Національного банку? Сам по собі плаваючий валютний курс в умовах кризи в економіці – ця модель не може спрацювати в Україні. Немає механізмів, які могли б зафіксувати курс самим ринком. Тому “плавання” гривні продовжуватиметься не до встановлення курсу, а до повного падіння економіки. Виникають процеси із зворотними негативними зв’язками, фінансовий сектор повністю відторгається від економіки, зв’язок банків з нею переривається. І банки починають контактувати більше з Центробанком для рефінансування”, – підсумував він.
Нагадаємо, починаючи з 5 листопада Національний банк щоденно проводить валютні інтервенції у вигляді аукціонів невеликих обсягів за т. з. в. “голландською схемою”. Таким чином регулятор встановлюватиме рівноважний курс для ринку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас