Політика і економіка штовхають курс долара вгору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політика і економіка штовхають курс долара вгору

Валюта
5039
Після місячного затишшя курс гривні до долара знову пішов вгору. За даними компанії «ІнтерБізнесКонсалтинг», 25 липня Міжбанк закрився зростанням курсу американської валюти в купівлі на 22 копійки, в продажу – на 17 коп. На початку тижня тенденція до зростання збереглася. Вчора курс подолав психологічну позначку в 12 UAH/USD – торги по долару закрилися в діапазоні 12,10-12,20 UAH/USD.
Водночас в обмінних пунктах курс долара в понеділок не перевищив позначки 12 грн, але намітився дефіцит іноземної валюти. Журналісти видання обійшли кілька банків з групи найбільших, і лише у Райффайзен Банку Аваль і ПриватБанку можна було придбати до $1 тис., але тільки клієнтам банків. Відсутність коштів в обмінниках пояснювали тим, що долари продають тільки під погашення кредитів. Однак у самих банках офіційно наявність складнощів з придбанням валюти не визнають і пов’язують її можливий дефіцит з підвищеним попитом з боку населення в деяких відділеннях.
Політичний фактор
Причин ослаблення гривні декілька, і основні з них можуть лежати в політичній площині. Курс національної валюти ослаб наступного дня після розпаду парламентської коаліції 24 липня, а також заяви прем’єр-міністра Арсенія Яценюка про свою відставку. Не додали стабільності курсу і заяви першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолія Максюти про погіршення макроекономічної ситуації в країні. За його словами, Мінекономрозвитку оцінює падіння ВВП країни за підсумками першого півріччя на рівні близько 3%, а в цілому за підсумками року спад економіки може сягнути 6%. За прогнозами чиновника, інфляція в поточному році може прискоритися до рівня 19%, замість спочатку очікуваних 12-14%. За словами Максюти, погіршення економічної ситуації обумовлено військовими діями на сході країни і торговими санкціями з боку Росії. Але подальшого суттєвого ослаблення курсу гривні, за прогнозами першого заступника міністра, не очікується – стабілізуючим фактором послужить подальша співпраця України з Міжнародним валютним фондом. У підготовленому Мінфіном законопроекті про поправки до державного бюджету на 2014 р. пропонується закріпити курс гривні на рівні 12 UAH/USD. «Коли ми планували бюджет, виходили з цифри 10,8 UAH/USD до кінця року. Зараз виходимо з цифрою 12 UAH/USD», – заявив він.
Фактор МВФ
На думку опитаних «Капиталом» експертів, саме транш від МВФ $1,4 млрд слугуватиме тим ключовим чинником, який не дозволить гривні різко ослабнути. За словами керівника аналітичного підрозділу групи «Інвестиційний Капітал Україна» Олександра Вальчишена, турбулентність з курсом буде мати короткостроковий характер – дія програми stand-by і отримання наступного траншу від кредитора вгамують коливання. Водночас експерт упевнений: те, що Мінфін дав орієнтир щодо курсу, – це застаріла практика, яка закладає як у населення, так і у бізнесу неправильні очікування.
«Сьогодні обмінний курс – це не той показник, який міністерство може контролювати», – зазначає Вальчишен. На його думку, держоргани повинні давати прогнози за тими макроекономічними індикаторами, на які вони можуть чинити реальний вплив, наприклад, за тією ж інфляцією.
За словами голови аналітичного відділу Eavex Capital Дмитра Чуріна, курс залежатиме від того, наскільки швидко стабілізується політична ситуація країні.
«В четвер у Верховній Раді буде обговорюватися питання про те, в якому форматі уряд продовжить своє існування. Це може внести визначеність і заспокоїти валютних спекулянтів», – сказав експерт, уточнивши, що поки не бачить передумов для подальшого ослаблення гривні. «Не виключаю, що після тимчасових коливань гривня знову повернеться до курсу 11,6 грн за долар», – підсумував експерт.
Галина Калачова
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас