Нацбанк заборонив банкам змінювати курс долара по кілька разів за день — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк заборонив банкам змінювати курс долара по кілька разів за день

Валюта
2034
Національний банк відмовив банкам у можливості встановлювати різні курси обміну готівкової валюти для всіх своїх точок і міняти їх протягом одного дня.
Ці обмеження були встановлені постановою НБУ N538/2009 під час фінансової кризи. Банки звернулися до регулятора з пропозицією скасувати їх, так як, на їхню думку, існуючий стан справ не відповідає ринковій кон’юнктурі і тягне за собою “істотні збитки”.
Однак регулятор вважає, що скасування цих норм є передчасним.
“Вимога про встановлення в системі банку єдиного курсу спрямована на попередження маніпулювання з боку банків. Особливо це актуально під час підвищеного попиту на іноземну валюту з боку населення, яке призводить до розгойдування курсу”, – йдеться в офіційній відповіді НБУ.
Регулятор впевнений, що це обмеження дозволило зберегти стабільність на готівковому ринку. Дійсно, за останній рік готівковий долар, за даними finance.ua, подорожчав всього на 6 коп. – До 8,13/8,16 грн / $.
Проте банкіри заявляють, що необхідність відмови від такого обмеження назріла вже давно.
“Скасування норми одноразового встановлення курсу дозволить банкам вести більш гнучку політику при виставленні котирувань обміну валют і підвищить конкурентоспроможність установ”, – говорить керівник казначейства ПриватБанку Людмила Шмальченко.
Можливість оперативно змінювати курси і встановлювати різні котирування в різних регіонах могли б дати банкам додатковий заробіток.
“Якщо ситуація стабільна, то банки не будуть змінювати курс протягом дня. Але якщо курс злетів вгору на міжбанку, а в обміннику його змінити не можна, то люди біжать і скуповують валюту, побоюючись, що завтра вона подорожчає, – каже голова правленіяІндустріалбанка Леонід Гребінський . – Однак можливість змінювати курс також тягне за собою можливість спекуляцій”.
Щоб не втратити доходи, зараз банкам доводиться встановлювати велику різницю між ціною купівлі та продажу валюти, щоб захистити себе від можливих коливань курсу на міжбанку протягом дня.
“В результаті в першу чергу страждає клієнт, який найчастіше змушений працювати з більш широким спредом, встановленим на цілий день”, – відзначає начальник відділу операцій на валютному і грошовому ринках управління казначейства ОТП Банку Максим Давлад.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас