Банки відмовляються продавати готівкову валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки відмовляються продавати готівкову валюту

Валюта
11519
26 вересня у львівському відділенні Діамантбанку валюту всім охочим не продавали. Пообіцяли передзвонити, якщо з'являться долари, але так і не передзвонили. Відмовилися обміняти гривні на готівкові долари і в дніпропетровському відділенні банку Креді Агріколь.
Там пояснили, що для продажу валюти їм потрібна згода київського офісу. Крім того, купити у фінустанови можна тільки ті долари і євро, які здали в касу протягом дня. Не краще йдуть справи і в харківському офісі банку Юнекс, де валюти також немає на продаж, так як, за словами менеджера, її вибирають клієнти Western Union. Ось така ситуація з готівковою валютою в регіонах. За словами заступника голови великого банку, який курирує роздріб, останні 2 місяці попит населення на долари перевищує пропозицію мінімум в шість разів.
З імпортом готівки - туго
При цьому обсяги завезення готівкових доларів в країну з-за кордону як мінімум не зростають. "Безготівкові долари у банків є, але є і проблема з їх конвертації в готівку для підкріплення каси", - стверджує голова банку з іноземним капіталом. За його словами, НБУ спеціально блокує імпорт готівкових доларів, щоб стримати попит на валюту на міжбанку. У підсумку фінустанови не в змозі продати "зелені" всім охочим.
Вони вводять всілякі обмеження. У державному Ощадбанку максимальна сума продажу в одні руки складає $1000. При цьому в "Ощаді" найнижчий курс продажу готівкових доларів - 8,11 грн./$. У ПУМБі, де курс продажу 8,155 грн./$, готові продати будь-яку суму валюти, але тільки за умови зарахування її на строковий депозит. А на руки готівкою там готові видати все ту ж $1000.
У ПриватБанку готівкову валюту реалізують без обмежень по сумі, але тільки клієнтам банку, у яких є платіжна картка "Привату". За її відсутності банк не продасть навіть $5. Купити дуже велику суму, швидше за все, також не вдасться у зв'язку з відсутністю такої в наявності.
Рейди проти девальвації
Високий попит на готівкові долари, який тримається вже кілька місяців, дозволив банкам 5 вересня, коли спостерігався попередній ажіотаж, продавати американську валюту навіть по 8,30 грн./$. "Попит настільки величезний, що його можна відрегулювати лише високою ціною", - вважає скарбник великого банку. У Нацбанку вважають інакше.
Там вже покарали банки, які торгували готівковими доларами за курсом 8,29-8,30 грн./$ і продовжують залякувати своїх підопічних санкціями у разі проведення валютних спекуляцій.
Таким чином, регулятор адміністративними, а не монетарними важелями намагається стримати девальвацію.
Зокрема територіальні управління НБУ проводять масові рейди в банківських відділеннях з метою виявити канали витоку доларів через оптовиків на нелегальний ринок. "Вони проводять контрольні закупівлі валюти, щоб виявити банки, які не продають долари населенню", - розповідає директор одеської філії великого банку. За словами учасників ринку, НБУ панічно боїться, що готівкові долари в умовах нинішнього дефіциту перетечуть на чорний ринок. У цьому випадку курс вибухне.
26 вересня за даними системи УкрДилінг середній курс купівлі готівкового долара в банках досяг 8,1237 грн./$, а середній курс продажу - 8,158 грн./$. За словами одного з банкірів, на чорному ринку курс продажу досягав 8,174 грн./$.
Поки Нацбанку вдається під загрозою відкликання ліцензії контролювати валютні спекуляції своїх підопічних. Але занадто довго це тривати не може. В умовах нинішньої диспропорції попиту та пропозиції зростання цін на валюту неминуче.
Олексій Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас