Канада відмовиться від 1-центової монети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Канада відмовиться від 1-центової монети

Валюта
200
В цьому році в Канаді буде виведена з обігу "найдрібніша" монета 1 цент.
Уряд ухвалив таке рішення, тому що витрати на випуск таких грошей перевищують їх номінальну вартість. Відмовившись від цента, бюджет позбудеться від витрат у розмірі 11 млн канадських доларів на рік (11 млн доларів), йдеться в презентації, розміщеній на сайті державного бюджету, повідомляє bfm.ru.
Держава наводить кілька причин для проведення "похоронів" цента, вперше введеного в обіг у 1858 році. Згідно з презентацією, випуск одного цента обходиться уряду в 1,6 цента. Більше того, через інфляцію купівельна спроможність цента підірвана. Сьогодні вона становить лише 1/20 від її початкової величини. Королівський монетний двір Канади перестане карбувати центи вже в квітні 2012 року.
Цент збереже номінальну вартість назавжди, стверджують в уряді, і канадці зможуть використовувати його в розрахунках і далі. У міру природного зникнення цента буде практикуватися округлення цін при розрахунку готівкою. До цента будуть округлятися безготівкові розрахунки. Держава закликає канадців позбавлятися від цента, передаючи їх благодійним організаціям.
Канада наслідує приклад Швеції, Австралії, Нової Зеландії та Бразилії, які відмовилися від монет найменшого номіналу. Керівництво Канади запевняє, що виведення цента з обігу не призведе до зростання цін. У 2011 році Королівський монетний двір Канади, за даними агентства Bloomberg, виробив 1,3 млрд монет номіналом 1 цент, використавши для цього 1,5 млн кг сталі, 70 тис. кг міді і 23 тисячі кг нікелю.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас