Золота гривня потрапить в кишені українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золота гривня потрапить в кишені українців

Валюта
7285
НБУ стримав слово і випустив золоту гривню. Два місяці тому ідея золотої гривні була лише ідеєю. А вже сьогодні розроблено дизайн, відбулася презентація монет, з'явилася їх реклама. У столиці зображення нових інвестиційних монет НБУ із золота можна зустріти і на високих білбордах, і навіть під ногами (якийсь дуже талановитий маркетолог розмістив рекламу гривні на каналізаційних люках). У відомстві Сергія Арбузова переконані - золоті інвестмонети будуть затребувані громадянами, тому що вони можуть стати надійним інструментом для заощаджень. Регулятор розраховує, що завдяки золотим гривням та сертифікатами за кілька років у банківську систему вдасться залучити 10 мільярдів доларів.
Золота гривня
Національний банк України викарбував перші інвестиційні монети з золота. Офіційно регулятор це не підтвердив, але з посиланням на джерела в НБУ, інформацію оприлюднили друковані ЗМІ. Монети будуть 5-ти номіналів: 1, 2, 5, 10 і 20 гривень. Але реальна їх вартість, звичайно, буде набагато вищою. Адже на монети пішло золото вищої проби. Регулятору ще належить вибрати остаточний варіант дизайну, і тоді він дасть старт офіційному карбуванню. Перші місяці фінансисти не очікують великого попиту на золоту гривню - треба, щоб українці звикли до нового інструменту, як свого часу було з банківськими зливками. "Якщо брати початок золотого бізнесу в Україні в 1993 році, то до нього і до золотих зливків ставилися також скептично - начебто багато грошей за малий шматок металу. Але з розвитком мережі населення перейшло на інвестиційний рівень, і вже більше довіряє металам, ніж валюті. Можливо, так буде і з монетами", - припускає начальник відділу банківських металів комерційного банку Максим Прекрасний.
НБУ схаменувся
Нарешті, український центробанк схаменувся - коментують банкіри рішення НБУ. Інвестмонети - це не просто престиж країни, це додаткові можливості заробітку і держави, і банків. Їх випускають в Європі, в країнах СНД. У тій же Росії інвестмонети випускаються вже 10 років. Періодично там проводяться і міжнародні конференції з інвестицій в банківські метали. Там навіть накопичилася певна статистика. "Нещодавно в Москві проходила конференція, на якій обговорювали сегмент для інвестиційних монет: куди ж вони йдуть? Виявилося, що 70% - це подарунки і 30% - нумізматика та колекціонування. Тобто вони мають не тільки інвестиційну привабливість, а й нумізматичну цінність" , - розповідають заступник голови правління комерційного банку Ігор Львов.
Попередньо планується випуск трьох видів золотих монет: вагою в одну унцію (31 грам), в пів-унції і на три чверті унції. Великі золоті гривні будуть цікаві більш заможним громадянам. Їх ціна буде починатися від 12 тисяч гривень, оскільки сьогодні ціна унції золота в світі коливається в межах 1 700 доларів. А маленькі, теоретично, вартістю до 2000 гривень, виберуть широкі верстви населення як більш доступні за ціною. Але вигода для всіх власників буде однакова завдяки зростанню ціни золота. "Припустимо, ми цю монету придбали в січні 2006-го, коли ціна грама золота була 80 гривень. Зараз ціна золотого грама - 460 гривень. І при необхідності, її можна було б здати як лом, отримавши свій дохід. Тому вони і називаються інвестиційні", - підкреслює Ігор Львов.
Як показує досвід одного з банків-операторів ринку банківських металів, за рік було реалізовано близько 1 мільйона монет. Половина з них - карбування Центробанку Росії, стверджують фахівці. Нашому ж Нацбанку за аналогічний попит належить поборотися. Адже треба конкурувати з вже звичними золотими зливками іноземних монетних дворів. "Монети мають набути інвестиційного характеру, а не тільки нумізматичної цінності. Тобто їх вартість повинна не сильно відрізнятися від зливків золота певної проби та ваги. Різниця між їх продажем не повинна перевищувати 10-20%. Хоча, напевно, і це багато. Тобто ціна інвестмонети не повинна відштовхувати клієнта", - підкреслює Максим Прекрасний.
Ставка на умови
А в НБУ якраз і роблять ставку на цінову привабливість нового інструменту. Саме для здешевлення монет регулятор пролобіював через Верховну Раду скасування ПДВ на низку своїх операцій із золотом. Тому їм забезпечено цінову перевагу і перед іноземними зливками і навіть перед пам'ятними монетами самого Нацбанку. "Монети, які випускає монетний двір до кожної події, мають податкове навантаження. В них закладені і ПДВ, і податок на прибуток. І проба у них 900. А інвестиційна монета має пробу 999,9" - підтверджує директор генерального департаменту регулювання грошового обігу НБУ Віктор Нестеренко. У НБУ запевняють, що інвестмонети будуть вигідніші: їх тираж буде вищий і тому і ціна, теоретично, повинна бути нижчою, крім того не потрібно буде платити податки і маржа між купівлею і продажем також буде меншою, ніж за звичайними зливками в золоті. "Зі зливками є проблема з оподаткуванням. Саме цього вдалося уникнути у випадку з інвестиційними монетами НБУ. Невипадково вони обрали цей варіант. Вони знайшли щілину, яка дає більший комфорт при купівлі та продажу, а також більш високу оборотність. До того ж, НБУ випускаючи монети, бере на себе регулювання умов купівлі-продажу. Вона буде зарегульована Нацбанком і, я вас запевняю, вона буде меншою. А маржа по купівлі та продажу зливків - велика, особливо для маленьких зливків", - стверджує голова правління комерційного банку Борис Тимонькін.
Комерційні банки мають інтерес до нового золотому інструменту. Але попит з боку населення буде залежати не тільки від ціни, але і від можливості додаткового використання монет. У цьому зацікавлені і банкіри. "З цього питання була нарада в Національному банку. Ми подали свої пропозиції і щодо депозитів у монетах, за аналогією зі зливками, і щодо Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, і щодо переведення золота в срібло. Тому постанова, яка регламентує роботу з банківськими металами, в тому числі монетами - десь на підході", - розповідає Ігор Львов.
В очікуванні "нормативки"
НБУ завершує доопрацювання нормативної бази, яка повинна регламентувати порядок роботи та обіг золотої гривні на внутрішньому ринку. Запитань залишається чимало. Наприклад, яку маржу можуть встановлювати банки? Або як фінустанови повинні проводити зворотний викуп інвестиційних монет, адже сьогодні встановлені правила тільки з обміну банківських зливків? "З монетами, які зараз є на ринку, важко працювати, тому що населення при необхідності здати їх назад стикається з тим, що банки - навіть ті, які приймають монети - роблять це тільки за вартістю металу", - відзначає Максим Прекрасний.
У НБУ вже готовий контраргумент. "Національний банк працює зараз над тим, щоб прописати правильний механізм обороту інвестиційних золотих монет. Для того щоб маржа була не такою страшною, як всі вважають. Наприклад, як виглядають угоди в Європейському союзі, зокрема в Австрії? Монетний двір Австрії продає золоту унцієву монету з маржею +3%. Це курс золота на момент угоди плюс 3% комерційним банкам. Комерційні банки додають від 3 до 5% при реалізації цієї монети. Коли банк приймає цю монету назад, він її приймає так: курс золота плюс відсоток ризику на курсову різницю", - розповідає Віктор Нестеренко. Крім того, в Нацбанку не відкидають, що золоту гривню ще й за кордон можна буде вивезти. І не тільки банкам, але й пересічним громадянам.
Остаточні пропозиції та механізми по роботі з інвестмонетами можуть з'явитися ще до Нового року. НБУ в цьому дуже зацікавлений, адже він розраховує з їх допомогою залучити не один мільярд гривень з тих 50 мільярдів, які українці тримають під подушками.
За матеріалами:
ua-banker
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас