Страхування виходить з кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страхування виходить з кризи

1617
Рейтингове агентство "Експерт-рейтинг" представляє щорічний рейтинг стійкості страхових компаній. У рейтингу взяли участь 47 компаній, які за 2009 р. зібрали валових премій на суму 7,1 млрд. грн., а за перше півріччя 2010 р. - 3,6 млрд. грн. Це становить приблизно половину українського ринку класичного страхування.
Відмічене істотне сповільнення спаду валового обсягу бізнесу. На підставі даних компаній, які потрапили до рейтингу, компанії розділені на три групи: компанії, яким удалося заробити на кризі; компанії, які почали виходити з кризи, і ті, хто продовжує втрачати ринок. У першому півріччі цього року істотно поправили свої справи СК "Омега", СГ "ТАС", СК "Теком", СК "ВіДі-страхування" і СК "Бусин". Саме вони увійшли до топ-10 найприбутковіших страховиків за підсумками першого півріччя 2010 р. за показником співвідношення між чистим прибутком і преміями.
Знаковою подією можна вважати відновлення прибуткової роботи НАСК "Оранта" в першому півріччі 2010 р. При цьому залишалися декілька компаній, збитковість яких лякала своїми масштабами. Наприклад, дочірня компанія німецького Allianz в Україні ухитрилася показати за перше півріччя збиток в 1,3 разу більший, ніж зібрала валових премій. Звичайно, компанії не загрожує дефолт через високий рівень зовнішньої підтримки, але такі дані ставлять під сумнів ефективність управління страховиками з іноземним капіталом.
Всі страховики, які потрапили до рейтингу, продовжують виконувати свої зобов'язання. До топ-3 за розміром виплат за підсумками першого півріччя 2010 р. потрапили: НАСК "Оранта", СК "Провідна" і УСГ. Саме на ці три роздрібні компанії в першому півріччі 2010 р. припадало основне навантаження по виплатах. В цілому вони виплачували в роздробі кожну третю гривню.
Тим часом продовжує засмучувати зростаючий рівень інформаційної закритості компаній на страховому ринку. За підсумками дослідження ми вирішили відкликати (pi)-рейтинг стійкості в СК "Актив-страхування", СК "Юпітер-М", СК "Країна" і СК "Альянс". Рейтинг відкликано за фактом відмови надати рейтингову анкету.
Лідер під мікроскопом
Як і рік тому, список найнадійніших страховиків очолила НАСК "Оранта". Впродовж останніх 12 місяців в компанії сталося багато знакових подій: зниження валових премій за 2009 р. на 29%, конфлікт між акціонерами, часткова зміна наглядової ради, успішне завершення нової, гігантської для українського страхового ринку емісії акцій.
За той час, який минув між двома нашими щорічними рейтингами, акціонери НАСК "Оранта" встигли домовитися про нову емісію, забезпечити вливання ресурсів в компанію живими грошима, посваритися і піти на мирову. Цією весною "Оранта" несподівано оголосила, що не може забрати 130 млн. грн. "Дельта Банку", бенефіціар якого контролював на той час вже приблизно 45% акцій компанії. Проте офіційної інформації регулюючих органів про точний розмір пакету Миколи Лагуна немає досі. Ситуацію ускладнював і той факт, що на той час "Дельта Банк" вже винен був не лише "Оранті", але і Національному банку. У наявності були всі ознаки спекулятивної гри: адже гроші, занесені структурами Лагуна в "Оранту", частково виявилися в "Дельта Банку", тобто не поспішали покидати межі володінь Миколи Лагуна.
В серпні 2010 р. було призначено відразу декілька зборів акціонерів НАСК "Оранта", але відбулися лише призначені на 10 серпня. На цих зборах була припинена суперечка між акціонерами, з наглядової ради виведені члени, які представляли інтереси Лагуна, а його пакет акцій НАСК "Оранта" перейшов під управління групі EastOne (Лондон) - компанії, створеній Віктором Пінчуком в 2007 р. Акціонери не розкрили суті угоди між паном Лагуном і управляючою компанією Віктора Пінчука EastOne, але, судячи зі змін в наглядовій раді, був знайдений компроміс, що влаштовує обидві сторони.
Отже, після конфлікту:
- НАСК "Оранта" отримала фактично нового акціонера в особі управляючої компанії EastOne, під управлінням якої було близько 45% акцій, ще 35,17% належало казахському "БТА Банку", який контролювався урядом Казахстану. Ще відомо, що 13,46% акцій компанії належало компанії "Беквуд Холдінгс Лімітед", яку асоціюють з пакетом, переданим в управління EastOne. Поза сумнівом, державний "Банк БТА", так само як і EastOne, зможе надати значнішу зовнішню підтримку страховику, ніж "Дельта Банк";
- після емісії ліквідність НАСК "Оранта" перетворилася на надлишкову. Станом на 1 липня 2010 р. на рахунках компанії скупчилися 274 млн. грн. (роком раніше - лише 143 млн. грн.). Рівень загальної ліквідності на початок другого півріччя 2010 р. зріс до 75,65%, а роком раніше - лише 25%. Тобто на 1 липня 2010 р. приблизно 76% зобов'язань "Оранти" покривалося залишками на рахунках компанії. В крупних компаній з преміями понад 200 млн. грн. за 2009 р. цей показник ледве доходив до 50%;
- перше півріччя 2010 р. компанія закінчила з чистим прибутком у розмірі 2,99 млн. грн. Топ-менеджмент "Оранти" прогнозує завершити 2010 р. з чистим прибутком в сумі близько 8 млн. грн. Темпи зниження валових премій сповільнилися. За перше півріччя 2010 р. валові премії "Оранти" впали на 15,1%, (проти -29% за підсумками 2009 р.).
З кризи компанія виходить неабияк виснаженою конфліктом між акціонерами, але не переможеною. У роздрібному сегменті "Оранта" залишається номером один. СК "Кремінь", що входить в VSK Insurance Group, за підсумками півріччя зібрала 555 млн. грн. валових премій, проте понад 500 млн. грн. з них відправила на перестраховку, що явно не є ознакою роботи в роздрібному сегменті. АХА, що заявляє про лідерство на ринку, так і не представила консолідований звіт по обох компаніях, тому в рейтингу обидві компанії вважали за краще брати участь порізно. Простим складанням премій двох страховиків одного власника навряд чи можна справедливо оцінити частку ринку через можливу наявність операцій між самими компаніями як безпосередньо, так і через третіх осіб.
Решта з групи А
В лідери ринку за розміром валового бізнесу активно сватають обидві страхової компанії АХА. Проте вже говорилося, простим складанням валового обсягу бізнесу обох компаній групи загальний обсяг бізнесу групи в Україні не зрозуміти. Чистий прибуток СК "АХА Україна" за 2009 р. склав 108 млн. грн., при валових преміях в 302 млн. грн. Виходить, що компанія показала як чистий прибуток більше третини отриманих премій. Така висока рентабельність показує, що, напевно, АМКУ не даремно наклав обмеження на дії Укрсиббанку з відбору страховиків. Також треба розуміти, що в обох компаній АХА в структурі капіталу істотна частина контролюється Укрсиббанком (нині - BNP Paribas) і частково - Олександром Ярославським. Між АХА і BNP Paribas існує альянс, проте цей альянс не передбачає передачу часток BNP Paribas в страхових компаніях АХА. Саме входження BNP Paribas до складу акціонерів українських АХА, можливо, ускладнить процедуру злиття обох компаній в майбутньому. В будь-якому разі обидві АХА в Україні залишаються надійними, але поки компанії не в змозі консолідувати звітність, говорити про те, що АХА в Україні стала лідером ринку по збору премій, передчасно.
Не дуже добре справи йшли в СК "Allianz Україна". Компанія з традиційно високим рівнем зовнішньої підтримки отримала в рейтингу хороші позиції, але темпи падіння її валових премій за 2009 р. склали 44%. Звичайно, материнська Allianz була в змозі покрити такі списання коштів. На початок 2010 р. активи німецького Allianz складали EUR58 млрд., а за 2009 р. холдинг зібрав валові премії у розмірі EUR51 млрд. Проте, за даними самої групи, в Центральній і Східній Європі валовий обсяг бізнесу скоротився на 14%, понад усе постраждав регіон Росія і СНД - тут премії впали на 20%. Як бачимо, українська дочка випереджала темпи падіння бізнесу групи в регіоні більш ніж в два рази. Але, на жаль, Allianz міг собі це дозволити, бо на інших ринках справи у нього йшли значно краще. За перше півріччя 2010 р. операційний прибуток групи склав EUR2,2 млрд.
Цікавою ситуація була в СК "QBE Україна", яка на 50% контролюється австралійською QBE Insurance. Інші 50% акцій "QBE Україна" належать фізичним особам-резидентам України, що обмежує рівень зовнішньої підтримки. Але сама компанія була у хорошому стані. За 2009 р. QBE забезпечила приріст валових премій з України на 16,5%.
Неприємний сюрприз зробила своїм акціонерам СК "Generali Гарант": обсяг її бізнесу за 2009 р. скоротився на 46%. Компанія закінчила рік із збитком в 14,2 млн. грн., а перше півріччя 2010 р. - із збитком 11,4 млн. грн. Незважаючи на втрати на ринку, материнський холдинг упевнено підтримував свою дочку. Перше півріччя 2010 р. материнський холдинг Generali закінчив з чистим прибутком у розмірі EUR872 млн.
Іноземний бренд, звичайно, став свого роду пропуском в групу А - групу найстійкіших компаній, проте більшість іноземних акціонерів не могли забезпечити своїм дочкам в Україні зростання валового бізнесу, і в цьому полягав основний недолік іноземних компаній. Поступово до аналітиків приходить усвідомлення того, що регулярна збиткова діяльність нескінченно тривати не може, і з часом підвищується ризик закриття такого бізнесу в Україні.
Хороші компанії з України
За підсумками 2009 р. зовсім неприємну картину нам показала СГ "ТАС". На 1 січня 2010 р., компанія показала негативний власний капітал в розмірі близько 50 млн. грн. Компанія могла бути автоматично виключена з рейтингу, але, вивчивши дані про роботу компанії за перше півріччя 2010 р., ми дійшли до висновку, що за цей період їй удалося істотно поліпшити свої показники роботи. На початок другого півріччя власний капітал компанії вже складав 164 млн. грн., а залишки на депозитних рахунках перевищили 120 млн. грн. Також істотним чинником одужання компанії можна вважати приріст валового бізнесу: за перше півріччя він зріс на 21%. Впоратися з труднощами компанії допомогли дії основного акціонера. Тому ми залишили компанію в рейтингу, який розрахований за даними 2009 р., але акцентуємо увагу, що вже за підсумками першого півріччя компанія варта вищої оцінки. СГ "ТАС" контролювалася Сергієм Тігіпком.
До хороших компаній можна віднести СК "Брокбізнес". За рік компанія піднялася в (pi)-рейтингу стійкості з 21-ої на третю позицію. Основна причина такого значного зростання - істотний приріст валових премій за 2009 р., який склав 41%. За підсумками першого півріччя 2010 р. СК "Брокбізнес" зібрала 87,7 млн. грн. валових премій. Група Брокбізнесбанку контролювалася братами Олександром і Сергієм Буряками.
Добрі результати були і в компанії СК "АСКА". Частка ліквідних активів в обігових активах вказувала на мінімальні обсяги неякісних активів на балансі. Компанія була у хорошому стані, тому що свого часу не пішла на роздріб. На нашу думку, на бізнесі "АСКА" позитивно позначилося зростання основних показників активності в групі SCM Рината Ахметова, яка контролює СК.
Добре закінчила 2009 р. і перше півріччя 2010 р. СК "Нова", в якої показник загальної ліквідності компанії на початок 2010 р. складав близько 76%. За перше півріччя 2010 р. валові премії СК "Нова" склали 34,8 млн. грн. Важливо, що за перше півріччя 2010 р. компанії удалося зберегти валові премії на рівні першого півріччя 2009 р. (зменшення премій склало 8,4%) і при цьому скоротити виплати на 28% порівняно з аналогічним періодом 2009 р. Саме ці факти і дозволили СК "Нова" залишитися в групі А - групі з найвищою стійкістю.
Висновки
Основний пік дефолтів у страховому секторі припаде на лютий-березень 2011 р. Компанії, в яких ситуація залишає бажати кращого, обходять стороною рейтинги і зазвичай не розкривають фінансову інформацію про себе. Сценарій дефолтів у таких компаніях, як правило, один: вони активно демпінгували на ринку в 2007-2008 рр., а в 2009-2010 рр. вони не змогли забезпечити приріст премій, і у результаті змушені були або показати збитки, або наповнити баланси сміттям. У страховому секторі накопичилося до 50 відкладених дефолтів, і поки невідомо, чи будуть ці компанії підтримані акціонерами. Такі компанії участі в (pi)-рейтингу стійкості не брали.
Віталій Шапран і Володимир Духненко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас