Де позичити на "здійснення мрій" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де позичити на "здійснення мрій"

Кредит&Депозит
3930
Криза залишилася позаду. Про це свідчить збільшення числа банків, готових давати кредити народу, пише Сегодня.
Ми вже писали про те, що іпотечні кредити нині видають 24 банки, а тепер вивчили ситуацію в дрібнішому кредитуванні - знайшли банки, які відкривають кредитні карти і дають у позику кеш або на покупку техніки. Таких банків - близько трьох десятків.
Правда, умови кредитування, як і раніше, досить жорсткі. Наприклад, кредитні карти без застави і людям з вулиці дають лише два банки, інші - під заставу житла або вкладу або власникам зарплатних карток того ж банку. А в магазинах, щоб купити дорогу техніку, потрібно внести частину її вартості зі своєї кишені. Та і ставки по кредитах досить високі. В майбутньому кількість банків-кредиторів буде і далі зростати, але набагато доступнішими кредити стануть не скоро.
Кредитні карти
З березня-квітня, коли ми останній раз вивчали умови споживчого кредитування банків, число фінустанов, що видають кредитки, не змінилося - їх близько 15. Правда, більшість банків дають кредитки під заставу - депозиту або житла, або клієнтам, які через банк отримують зарплату, і всього два банки ("Приватбанк" і "Дельта"), - без зайвих зусиль і застави. "Зарплатники" можуть отримати по кредитці не більше 1-5 своїх середньомісячних доходів, вкладники - до 80-90% суми депозиту. Більшість банків дають кредитки безкоштовно, а за користування кредитом ставки в середньому становлять 32-36% річних. Але, оформляючи картку під заставу вкладу, пам'ятайте, що ваші гроші будуть недоступні (у заставі) до кінця дії картки (зазвичай 1 рік, але може і більше). Захочете забрати вклад - банк вимагатиме до копійки повернути борг по кредитці або відніме його з депозиту.
Кредити на техніку
Збільшення загального числа банків-кредиторів позначилося і на торгівельних мережах, де до банку "Дельта", "Приватбанку", "Укрсиббанку" і Platunum Bank (вони давали кредити на техніку навесні) підсів ще і банк "Російський Стандарт". Але посилення конкуренції на умовах не позначилося - магазинні кредити на техніку, як завжди, найдорожчі. Тут може бути низька ставка (0-10% річних), аби заманити позичальників, а ось комісії безумні - 2-5% від ціни товару на місяць.
Додадуть ще страховку (0,5-1,5% на місяць від ціни товару), і ефективна ставка за кредитом зростає з "рекламних" 0-10% до 80% річних. До речі, як і навесні, без першого внеску кредити на техніку не дають, вимагають 20-25% від ціни товару. Ми попросили менеджерів прорахувати кредит на плазму за 10 тис. грн. на рік. Перший внесок скрізь складав 15-20%, а місячний платіж від 980 до 1150 грн. Переплата по такому кредиту досягала 3-5 тисяч гривень. Бачачи наше здивування, менеджер заспокоювала, що якщо погашатимемо швидше, то переплата буде менша. А ще пропонували вибрати акційну техніку, на яку дають "нульові" кредити. Але і по них була переплата - за рахунок щомісячної страховки в 1-1,5% від вартості товару (400-700 грн. за весь термін кредиту).
Готівка у борг
З весни кількість банків, у яких можна розжитися грошима без вказівки мети їх використання, майже не змінилася - їх близько двох десятків. Правда, без застави дають у позику всього 4 банки: "Індексбанк", "Плюс Банк", "Ренесанс Капітал" і Platinum Bank. Позичити тут можна в середньому до 15-20 тис. грн., але виходить дуже дорого, бо до ставки (20-40% в рік) додаються ще комісії (до 3% на місяць) і страховки. Набагато дешевше буде позичити під заставу депозиту або квартири. У останньому випадку позичити можна навіть до 1 млн грн. Але, по-перше, доведеться витратитися на оцінку і страхування застави, по-друге, вам потрібно показати офіційний дохід, достатній для погашення такого великого кредиту ("ліві" доходи не враховуються). Отже, дрібні суми (до 30-40 тис. грн.) під заставу нерухомості брати зовсім невигідно.
Антон Одарюк
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас