В Україні зростає число пограбувань банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні зростає число пограбувань банків

Кримінал
1425
За перші 9 місяців 2009 року грабіжники здійснювали замахи на гроші українських банків 147 разів, що на 40% більше, ніж за весь 2008 рік.
Tакі дані газеті надали в Державній службі охорону України (ДСО). Сум награбованого в ДСО не знають, банкіри надають такі дані з великою неохотою. Виходячи з опублікованих даних, здобич банківських грабіжників в 2009 році склала близько 1,5 мільйона гривень.
Найбільше від злочинних посягань грабіжників страждають банки з найбільшою філіальною мережею - "Ощадбанк" і "Приватбанк". Причому нападу піддавалися в основному невеликі відділення банків, тому здобиччю злочинців були невеликі суми.
Ощадбанк, судячи з даних відкритих джерел, найбільшу суму втратив у квітні, під час нападу на інкасаторську машину в Харкові. Тоді грабіжники вивезли близько 300 тисяч гривень. У решті випадків "полювання" на відділення "Ощадбанку" приносили злочинцям від 1 до 60 тисяч гривень. В цілому держустанова втратила близько 420 тисяч гривень.
Сукупні втрати "Приватбанку", за даними відкритих джерел, склали близько 700 тисяч гривень. Найбільші суми вдалося викрасти злочинцям, які нападали не на відділення банку, а на його банкомати. Так, у липні зловмисники змогли розкрити банкомат фінустанови в Миколаєві, забравши звідти близько 220 тисяч гривень. У вересні в Львівській області таким самим способом було вкрадено 160 тисяч гривень. Суми награбованого під час нападів на відділення "Приватбанку" варіюються від 15 до 200 тисяч гривень.
В травні "Індекс-банк" втратив унаслідок пограбування 45 тисяч гривень, в квітні 43,5 тис. грабіжники винесли з банку "Фінанси і Кредит".
Банкіри такий "маленький" улов грабіжників пояснюють невисокими лімітами на залишки в касах невеликих відділень, які частіше від інших піддаються нападам. "Після хвилі пограбувань у минулі роки банки істотно зменшили залишки в касах. Основна сума готівки завжди зберігається в сейфі", - розповідає член правління "Промінвестбанку" Владислав Кравець.
За словами начальника аналітичного відділу інвестиційної компанії Foyil Securities Агшина Мірзазаде, саме невеликими втратами банків можна пояснити небажання деяких банківських установ витрачатися на фізичну охорону і технічне оснащення невеликих відділень - охорона обходиться дорожче. "Можливо, в деяких банках замислюються: чи варто вкладати такі великі гроші в охоронну систему, може, краще списувати ті дрібниці, які грабують", - сказав він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас