Обмін валют роблять платним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обмін валют роблять платним

Валюта
16895
Банки вводять комісію на продаж готівкової валюти. Уже другий тиждень таку "надбавку" стягує Укрсоцбанк. Наприкінці минулого тижня аналогічну комісію ввів ПриватБанк. Про плани введення такої плати заявили банк "Форум", Райффайзен Банк Аваль, Ощадбанк, ПУМБ, "Фінанси та Кредит".
Розмір комісійних коливається в середньому від 1 до 3% від обсягу проданої клієнтові валюти. НБУ введенню комісії перешкоджати не буде, так само як і не буде обмежувати її розмір.
Введення додаткової плати на продаж готівкового долара анонсують керівники багатьох великих банків. "Зараз обговорюється це питання. Ми дивимося, яка комісія нам потрібна, для того щоб люди могли спокійно купити валюту і при цьому банк не зазнавав збитків", - говорить голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.
"Так, ми плануємо вводити комісію. Але спочатку потрібно проаналізувати динаміку продажів за останні 7-10 днів. Якщо виявиться, що операція збиткова, то будемо проводити консультації із НБУ і домагатися введення комісії", - вторить колезі голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей.
До банкірів приєднується і голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук. "Якщо НБУ не забороняє, то, безумовно, і ми будемо думати над питанням введення комісійних", - говорить він.
У той же час керівники декількох фінустанов - банку "Хрещатик", Дочірнього банку Сбербанку Росії, Сведбанку - заявили, що додаткову плату за обмін валюти вводити не будуть.
Нацбанк не проти
Введення комісійних фінансисти пояснюють збитковістю операцій купівлі-продажу валюти. Нагадаємо, зараз діє обмеження НБУ, відповідно до якого банки можуть продавати готівкову валюту за курсом не вище офіційного на 1,5%.
Банкіри ремствували, що закладеної регулятором маржі 1,5% недостатньо навіть для покриття поточних витрат (на покупку готівкової валюти, її інкасацію, оплату праці касирів і т.д.), у результаті чого валютообмінні операції стали збитковими.
Поряд із цим з 9 грудня 2004 року діяла заборона НБУ на стягнення комісії з купівлі-продажу валюти. Тому банкіри пішли на невелику хитрість: комісію будуть стягувати не з валютообмінних операцій - це буде плата за розрахунково-касове обслуговування.
У Національному банку "Делу" пояснили, що в такому випадку фінустанови діють відповідно до букви закону. "Якщо у внутрішніх документах банку передбачено, що за операції розрахунково-касового обслуговування він може брати комісію, то це не є порушенням. Це справа банку - брати комісію чи ні", - говорить перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.
За його словами, банки самі будуть вирішувати, який розмір комісії встановлювати. "Якщо в одному банку комісія буде 1%, а в іншому - 0,7%, то люди підуть туди, де менша комісія. Так що банку самому невигідно ставити занадто велику комісію", - пояснює він.
Ажіотаж на долари провокують політики
Після того як Нацбанк погодився на введення банкірами комісійних, стає незрозуміло, навіщо ж тоді регулятор взагалі встановлював обмеження на курс продажу. Адже фактично ніякої різниці тим часом, купить клієнт долар за завищеним курсом чи за нижчим курсом, але з комісією, немає. "Нехай краще буде дорого, але буде, ніж дешево і буде на тіньовому ринку", - пішов від прямої відповіді Анатолій Шаповалов.
За його словами, ажіотажний попит на валюту в останні дні викликаний, в основному, необачними заявами політиків. Це призвело до того, що населення просто змітає долари з "прилавків", а банкіри просто не встигають задовольняти попит. "З початку листопада банками було продано 1,42 мільярда доларів, і тільки 0,5 мільярда куплено. Так що не можна сказати, що банки не продають валюту. Вони не можуть у повному обсязі задовольнити попит на неї", - пояснює чиновник.
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас