Зберігайте гроші в... кредитах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зберігайте гроші в... кредитах

Кредит&Депозит
2163
"Краще жити в кредит", - така порада на перший погляд може здатися абсурдною. Проте для українців при нинішніх темпах інфляції вигідніше влізти в борги, ніж збирати на потім.
Адже сьогодні жоден фінансовий інструмент не може гарантувати повного збереження коштів. Депозит у найкращому разі дозволить не втратити - ставки по банківських вкладах зараз саме урівень із прогнозним рівнем інфляції.
Інвестфонди в останні місяці пішли "у мінус" і, судячи з обвалу, що зараз спостерігається на українському ринку акцій, отямляться ще не швидко. Хвалені раніше як гарний об'єкт для інвестицій нерухомість і золото і без того переоцінені. Так що, якщо ці активи і виростуть у ціні, то не настільки, щоб перекрити високу інфляцію.
От і виходить, що найвигідніше позичати - і дозволити собі можна більше (наприклад, розширити житлоплощу або купити автомобіль кращий), і голова не болить про те, як уберегти від інфляції свої кровно зароблені.
Банкіри не радять відкладати
Найкраще "зберігати" гроші в іпотеці та автокредитах, позики на споживчі потреби не підійдуть - по них ефективні ставки не нижче 40% річних. А от середня вартість кредитів у доларах на покупку авто становить 14,2%, на покупку нерухомості - 13,3%. Якщо врахувати, що інфляція за підсумками року складе 17,2% (прогноз Світового банку), виходить, то реальна ставка по доларових автокредитах складе мінус 3%, по іпотеці - мінус 3,9%.
Про те, що зараз краще жити в кредит, говорять і самі фінансисти. "При інфляції 24-25%, як було торік по багатьох товарах, нема рації одержувати навіть 18% річних за депозитами. Набагато вигідніше взяти кредит на покупку авто, поліпшити житлові умови", - стверджує заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.
З ним згодний заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов. "Банки сьогодні пропонують у середньому 14-15% по іпотечних кредитах. Навіть із урахуванням того, що ставки можуть піднятися ще на 1-2%, однаково виходить, що сьогодні вигідніше оформити позику, ніж відкладати", - говорить він.
Одна з найпривабливіших пропозицій по автокредитах в Індекс-Банку: реальна ставка на п'ятирічну позику становить 12,5% річних у доларах, 15,7% - у гривні, 12,9% - у євро. Трохи дорожче обійдеться позичальникові позика в банку "Форум": 16,2% - у гривні, 12,6% - у доларах, хоча в євро тут ставка нижча, ніж в Індекс-Банку - 12%. По іпотечних кредитах гарні умови в Ерсте Банку. Тут клієнт може розраховувати на оформлення 10-річної позики з реальною ставкою від 12,2% у доларах, 11,7% - у євро і 14,2% - у гривні. Вигідні умови пропонує Сведбанк: 12,1% - у доларах, 14,1% - у гривні та 11,2% - у євро.
Правда, ці ставки не враховують витрати на страховку, оплату послуг нотаріуса та інших платежів, які є обов'язковими при оформленні кредиту - такі комісії, як правило, піднімають ставку ще на 1-2% річних. Однак навіть із таким урахуванням більшість кредитних програм не дотягують до прогнозованого за підсумками 2008 року рівня інфляції.
Що краще: гривня, долар чи євро
Оптимальною валютою для позичальників залишається долар. Це найбільш слабкий на сьогоднішній день платіжний засіб, адже саме американська валюта на даний момент більше за інших піддана ризику девальвації в нашій країні (та й на світових ринках теж).
Гривневі кредити не користуються популярністю через високі ставки, а більш дешеві - у швейцарських франках та євро - позичальникам не дуже вигідні. Незважаючи на невисокі ставки по таких позиках, велику роль тут грають курсові ризики. Приміром, за останній рік курс євро до гривні збільшився на 17,1%, франка - на 19,6%. Відповідно, на стільки ж виросли і витрати позичальників на обслуговування кредитів у цих валютах. Так що доларовий кредит - саме те, що треба.
Сергій Щербина, голова правління Інвест-Кредит Банку
До кінця року банки будуть піднімати ставки по довгострокових кредитах, але не більше ніж на 2%. Основна причина - дефіцит гривневих ресурсів. Багато банків розраховували на одержання коштів з міжбанківського ринку, але він сьогодні перетворився з постачальника ресурсів у дорогий "бутік". 45-50% - це та ставка, що сьогодні на міжбанку є робочою, і це тільки по овернайтам. Ніяких тривалих ресурсів нікому не надається, незалежно від банків та імен їхніх керівників.
У той же час, з огляду на високий рівень інфляції, що за підсумками року на 3-5% перевищить ставки по кредитах, позичати сьогодні дешевше, ніж збирати на щось самостійно.
Володимир Боровик, директор департаменту кредитування фізосіб Правекс-Банку
З початку року банки взяли занадто швидкий темп з нарощування кредитних портфелів. У той же час зараз спостерігається дефіцит ресурсів, у зв'язку із чим багато фінустанов змушені або значно обмежувати кредитування, або піднімати ставки. Для залучення коштів банки вже пішли на збільшення ставок по депозитах, я думаю, до кінця року ми побачимо ставки більше 18%. У цій ситуації цілком логічно, що піднімаються ставки і по довгострокових кредитах, які до кінця року виростуть ще на 1-2%.
В'ячеслав Воловик, радник голови правління банку "Порто-Франко"
Збільшення ставок по довгострокових позиках обумовлене декількома факторами. По-перше, висока інфляція - вартість банківської робочої сили виросла, відповідно, збільшилася і собівартість роботи банків. Друга причина - це скорочення кількості людей, які сьогодні можуть взяти кредит, і насамперед іпотеку. Через обмеження термінів кредитування, жорсткість додаткових вимог до платоспроможності клієнтів ринок скоротився. Поряд із цим банки розраховували на істотно більші обсяги кредитування, на що були витрачені додаткові кошти, і тепер це треба якось окупати. Як результат, ставки по довгострокових кредитах виростуть ще на 2-3%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас