Нацбанк добився зупинки кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк добився зупинки кредитування

Валюта
5179
Внаслідок надмірного тиску з боку НБУ на грошову масу вчора відразу три банки з першої двадцятки припинили видачу кредитів. Першими жертвами антиінфляційних заходів уряду стали Укрпромбанк, Укрсиббанк і Кредитпромбанк.
Як стало відомо з різних джерел, станом на вчорашній день могли припинити кредитування приватних і корпоративних клієнтів у гривні та у валюті Кредитпромбанк і Укрпромбанк. З чуток, Укрсиббанк призупинив видачу гривневих кредитів.
В Укрпромбанку цю інформацію спростували. "Укрпромбанк на сьогоднішній день продовжує кредитувати фізичних осіб", - розповіла Юлія Морозова, начальник департаменту роздрібного бізнесу Укрпромбанку. Відповіді від Кредитпромбанку на момент здачі номера до друку не пішло.
В Укрсиббанку відзначили, що призупинили кредитування населення та корпоративних клієнтів у гривні і переорієнтувалися на кредитування у валюті. "Так, ми обмежили кредитування в гривні, з огляду на нестабільність і дорожнечу гривневих ресурсів на міжбанку. Залучаючи кошти під 30-40%, дуже складно кредитувати населення. При цьому ми не вводимо ніяких обмежень на кредитування в інших валютах, тому що немає ніяких коливань або невизначеності у вартості валютних ресурсів. Фактично кредитування в гривні замінилось кредитуванням у доларах, особливо у світлі тенденції зі здешевленням долара, - сказав начальник департаменту розвитку індивідуального бізнесу Укрсиббанку Іван Істомін. - Кредити у валюті зараз більш цікаві і з погляду номінальної ставки, і з погляду зміни вартості валюти. Якщо говорити про іпотечні кредити, то більша їхня частина і раніше номінувалася в доларах. Що стосується автомобільного кредитування, то воно переорієнтувалося у валюту. Варто відзначити, що зниження обсягів кредитування не спостерігається".
До цієї трійки найближчим часом можуть приєднатися Брокбізнесбанк, "Надра", Ощадбанк і ПриватБанк. За відомостями учасників ринку, Брокбізнесбанк занадто вже активно "пилососить міжбанк" останнім часом. Небезпеку різкої зупинки розвитку банківської системи вже відчули в НБУ. Як повідомив член ради центробанку Василь Горбаль, учора на засіданні робочої групи радники рекомендували НБУ збільшити ліквідність банківської системи приблизно на 3 млрд. грн. "Думаю, нас почули, і після засідання ради буде оголошено відповідне рішення", - говорить Горбаль.
Менеджери комерційних банків, опитані на умовах анонімності, називають політику НБУ незграбною та обурюються вчиненим на них тиском. "Дорегулювались до того, що великі банки піднімають депозитні ставки до 17-18%. Бачачи це, люди не несуть у банки гроші на довгі строки. У результаті ні ми, ні корпоративні позичальники не можемо нормально спланувати свою ліквідність", - обурюється голова правління одного з великих банків.
"Ситуація дуже складна, адже залишки на коррахунках банків перебувають на низькому рівні, відповідно, це відображається на ставках на міжбанку. Коли є присутня нестача грошей, то видача грошей означає збільшення власних проблем. Головне для банку - виконувати поточні платежі і не вийти в технічний дефолт. Тому багато хто працює на рівні касового обслуговування, - говорить голова правління Банку НРБ Владислав Кравець. - При цьому Нацбанк як і раніше не виходить на міжбанк і не викуповує надлишкову пропозицію доларів. Можливо, НБУ готується до ревальвації гривні. Якби НБУ зараз викупив валюту на міжбанку і влив у банківську систему гривню, то це в якійсь мірі поліпшило б ситуацію. Але якщо сьогодні економіка бере гроші під 35-40%, то така боротьба з інфляцією виливається в те, що вони цю вартість перекладають на свої товари, що провокує новий виток інфляції".
Незважаючи на підвищення депозитних ставок, залучених грошей у будь-якому разі не вистачить, щоб підтримувати звичні обсяги кредитування банків. "Внутрішніх ресурсів недостатньо, щоб забезпечити потреби населення в кредитах. Взяти кредит хочуть 10 чоловік, а принести кошти готові три людини. Цього не вистачає для підтримки тих темпів кредитування, до яких банки звикли за останні три роки. Але, зважаючи на те, що багато банків взагалі припинили кредитування, а ми продовжуємо кредитувати, багато клієнтів інших банків перенаправлялися до нас. Тому, виходячи з економічних міркувань, якщо ми можемо продати кредит подорожче, ми це зробимо. Ми намагаємося не піднімати ставки по даних кредитах, хоча маржа банку вже мінімальна, - пояснив начальник департаменту активних операцій фізосіб банку "Фінанси та кредит" Ігор Шевченко. - Якщо раніше ставки по доларових депозитах були на рівні 9-10%, то зараз не кожний під 12% несе. Не тому що не хоче, а тому що в населення їх просто не так багато".
За прогнозами банкірів, ситуація проясниться після травневих свят. "Коли ситуація із гривнею на міжбанку стабілізується, ми відновимо кредитування в гривні. Плануємо відновити кредитування після травневих свят. Ми сподіваємося, що тоді вже буде зрозуміла ціна ресурсу в гривні", - прогнозує Іван Істомін. За оцінками Владислава Кравця, ставки на міжбанку вже не повернуться на рівень 1-3% річних і будуть дуже високими протягом досить тривалого періоду часу. "Така ситуація протриває, можливо, квартал, можливо, і півроку. Звичайно, це не буде 40% річних. Але, я думаю, ставка буде 10-15%", - резюмує він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас