НБУ розхитає курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розхитає курс

Валюта
2665
Минулого тижня Нацбанк пообіцяв розширити курсовий коридор на міжбанківському валютному ринку.
"Ми розглядаємо таку можливість, але все залежить від економічної політики уряду. Поки ми вважаємо, що наша політика адекватна. Подивимося, як спрацюють наші антиінфляційні заходи протягом одного-двох місяців", - заявив заступник голови НБУ Олександр Савченко. На сьогоднішній день регулятор працює у жорстких рамках - купує долар за 5 грн/дол. і продає його за 5,06 грн. Причому торги на міжбанку проходять у більш широкому коридорі.
"Протягом січня і на початку лютого курс американської валюти коливався в межах 5,04-5,075 грн/дол.", - повідомив директор казначейства Діамантбанку Олексій Циганенко.
Фінансисти впевнені, що заяви центробанку про розширення коридору - це перший крок регулятора на шляху переходу до реального змінного курсу, що керівництво НБУ обіцяло валютникам ще восени 2007 р. Нагадаємо, що тоді ж голова Нацбанку Володимир Стельмах говорив про можливу ревальвацію гривні до 4,8 грн/дол.
"Такий підхід регулятора підвищить гнучкість його операцій на міжбанківському валютному ринку і дозволить йому більш ефективно контролювати монетарні показники. До того ж цей захід призведе до підвищення волатильності обмінного курсу", - розповів Діловій столиці аналітик Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.
За нинішніми прогнозами посилення курсових коливань на міжбанку варто очікувати не раніше квітня-травня. Нинішні заяви топ-менеджерів Нацбанку - це лише попередження центробанківців, яких три роки тому активно критикували за несподівану ревальвацію гривні - з 5,3 до 5,05 грн/дол.
"НБУ готує громадськість до ймовірних змін. Будь-які коливання курсу сприймаються звиклим до стабільності суспільством як потрясіння, тому регулятор має намір знизити дестабілізуючий вплив даних ініціатив у тому випадку, якщо вони будуть реалізовані", - відзначив керівник Київської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" Андрій Оністрат.
Бажання вичекати з переходом до більш гнучкої курсової політики сьогодні пояснюють підвищеним попитом на ВКВ протягом січня і на початку лютого. Свою роль зіграла сезонність: підвищення закупівель долара пояснюють проплатами імпортерів за контрактами на початку року, а також відгуками світової кризи, що підштовхує особливо вразливих експортерів до накопичення на своїх рахунках інвалюти (її не скидають на міжбанк, як раніше). Підлили олії у вогонь і місцеві провокатори.
"Однією з основних причин збільшення вартості долара була велика заявка на покупку валюти якимсь великим регіональним банком (з чуток, активно скуповував долар на міжбанку Приватбанк)", - розповів Олексій Циганенко.
Підвищення попиту на ВКВ на початку року доводилося гасити центробанку, що протягом останніх тижнів брав участь чи не в кожних торгах.
"За січень ми продали $408 млн, але я думаю, що в цьому місяці ситуація на валютному ринку нормалізується. І за підсумками роботи в лютому ми вийдемо на нульовий баланс зі своїх операцій на міжбанку", - відзначив директор департаменту управління валютними резервами і здійснення операцій на відкритому ринку Нацбанку Микола Мельничук.
Передбачається, що попит та пропозиція долара на міжбанку вирівняється (у випадку стабільної ситуації в країні) вже в середині лютого.
Олена Кравцова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас