Ющенко зміцнив курс Порошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко зміцнив курс Порошенко

Валюта
1010
Президент Віктор Ющенко виступив з різкою критикою ініціатив керівництва Національного Банку щодо необхідності ревальвації гривні. Таким чином, глава держави вперше відкрито висловився проти дій нинішнього керівника НБУ Володимира Стельмаха.
У своєму недільному виступі на телебаченні Президент спробував поставити крапку в розпочатій кілька днів тому керівництвом НБУ полеміці про необхідність зміцнення курсу гривні. "Україна має досить чітку політику якірної прив'язки курсу національної валюти. Цей механізм своє завдання сьогодні виконує, він дає правильні посилання для того, щоб влада, уряд зайнялися реформуванням ринку і не давали неправильних сигналів на зміни в основах монетарної політики. Тому із цим жартувати не потрібно" - різко заявив Президент.
При цьому, для більшої переконливості для телеглядачів, Ющенко відразу нагадав, що половина внесків українців сьогодні зберігається у валюті.
"Може хтось відповісти: що станеться на другий день, коли ми допустимо ревальвацію?" - цей камінь Президент вочевидь запустив у город голови НБУ, який ще кілька днів тому заявив про наявність економічних передумов для зміцнення нацвалюти.
А щоб ніхто не сумнівався, кому саме адресується його невдоволення, Ющенко уточнив, що досить "лише однієї чутки і трьох програм на телебаченні, щоб цей ринок почало лихоманити".
Таким чином, Президент вперше відкрито виступив із критикою свого давнього соратника, нинішнього голови НБУ Володимира Стельмаха. Останній свою ідею про ревальвацію гривні підкріплював не тільки економічними передумовами, але й зацікавленістю населення. Президент, схоже, виступ Стельмаха добре вивчив, і не забув додати до свого спічу пару слів про справжні інтереси населення.
Однак, до критики Президента експерти відразу ж доглянули не тільки "інтереси" населення. Вже дуже близькою виявилася позиція Віктора Ющенко до тої, яку кілька днів тому озвучив голова Ради НБУ Петро Порошенко. Екс-Секретар РНБО, нагадаємо, також висловлювався різко проти ревальвації гривні зараз - в умовах зростаючого дефіциту торгового сальдо зовнішньоторговельного балансу.
Впевненості Президенту в його підтримці позиції Порошенка додають і економісти, які закликають владу визначитися, що саме вона підтримує: стримування інфляції або стимулювання вітчизняного виробника. Адже зміцнення курсу гривні (нехай і недооцінене) вплине на імпорт і негативно - на експорт, що призведе до подальшого зростання дефіциту рахунку поточних операцій.
Економісти також запевняють, що від ревальвації курсу в першу чергу постраждає металургійна, хімічна та машинобудівна промисловість, а також сільське господарство. Цей сумний прогноз заснований, крім іншого, на досвіді 2005 року, коли НБУ на догоду уряду Юлії Тимошенко за один день зміцнив гривню відразу на 5%.
Тоді, нагадаємо, уряд Юлії Тимошенко, борючись із загрозою інфляції, спровокованої різким розширенням соціальних програм, умовив Національний банк піти на різке зміцнення гривні. І спочатку ревальвація дала можливість зв'язати надмірний надлишок грошової маси. Вона також допомогла наситити ринок імпортними товарами, що знизило темпи зростання цін і підтримало тим самим зростання реальних прибутків населення.
Однак вже до кінця 2005 року почали виявлятися негативні наслідки. Проблеми експортерів відбилися на зростання ВВП. А потік імпорту уряду не вдається збити і до сьогоднішні. При цьому імпорт так і не знизив ціни на внутрішньому ринку. На відміну від якості товарів…
Слід зазначити, що, відповідно до Угоди про формування демкоаліції, яку підписали в жовтні БЮТ і НУНС, майбутній "помаранчевий" уряд знову має намір залучити імпортерів до утримання інфляції.
Втім, спостерігачі відзначають, що критика Президента спрямована не стільки проти майбутнього уряду, скільки на адресу голови НБУ. І збіглася вона не тільки з оприлюдненням позиції Володимира Стельмаха з питання ревальвації, але й з озвученим номером 28 у виборчому списку НУНС бажанням залишитися в кріслі головного банкіра країни. От тільки на цей рахунок у Віктора Ющенко, схоже, інша думка. І навряд чи можливі виступи керівництва НБУ (зі спростуванням своїх заяв) будуть здатні цю думку змінити.
Олег Сухомлин
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас