Члени монетарного комітету НБУ очікують зниження облікової ставки до кінця 2024 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Члени монетарного комітету НБУ очікують зниження облікової ставки до кінця 2024 року

Казна та Політика
340
Члени монетарного комітету НБУ очікують зниження облікової ставки до кінця 2024 року
Члени монетарного комітету НБУ очікують зниження облікової ставки до кінця 2024 року
Семеро членів Комітету з монетарної політики Нацбанку очікують зниження облікової ставки до 13% на кінець року, при цьому четверо припускають зниження до 11,5−12%.
Про це йдеться в опублікованих НБУ підсумках дискусії членів КМП.
«Усі члени КМП бачать простір для подальшого зниження облікової ставки у 2024 році, однак думки щодо темпів пом’якшення процентної політики розділилися. Семеро учасників дискусії очікують зниження облікової ставки до 13% упродовж 2024 року. Натомість четверо членів КМП вважають, що такий рівень облікової ставки буде зависоким, враховуючи поточну та очікувану інфляційну динаміку», — зазначив Нацбанк.
Уточнюється, що прихильники більш рішучих дій переконані, що НБУ знайде підтвердження достатньої стійкості інфляційних очікувань та інших сприятливих тенденцій найближчими місяцями та зможе прискорити зниження облікової ставки до 11,5−12% на кінець року.
На думку їхніх більш стриманих колег, НБУ має діяти обережно з огляду на заплановані заходи валютної лібералізації, прогнозоване прискорення інфляції у другому півріччі та потенційне погіршення очікувань економічних агентів.
«До того ж зберігаються ризики, пов’язані з енергетичною інфраструктурою та фінансуванням значних бюджетних потреб», — назвав Нацбанк інші їхні аргументи.
Зазначається, що всі учасники дискусії погодилися, що високий рівень невизначеності ускладнює прогнозування рівня облікової ставки на кінець 2024 року та в наступні роки.
На думку членів КМП, регулятор має бути готовим гнучко адаптувати свою політику в разі істотних змін у поточних макроекономічних тенденціях і в балансі ризиків для інфляції та курсової динаміки.
«НБУ варто більше фокусуватися на тих макрофінансових тенденціях, які знаходять своє підтвердження, і меншою мірою прив’язуватися до технічних припущень щодо тривалості безпекових ризиків, які регулярно переглядаються», — йдеться також у підсумках дискусії.
Нагадаємо, правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% із 26 квітня 2024 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас