Які депозити найвигідніші: гривневі чи у валюті — думка банкіра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які депозити найвигідніші: гривневі чи у валюті — думка банкіра

Кредит&Депозит
2025
Які депозити найвигідніші: гривневі чи у валюті — думка банкіра
Які депозити найвигідніші: гривневі чи у валюті — думка банкіра
Українці активно обирають гривневі депозити. Завдяки діям регулятора, національна валюта стала привабливою для вкладень, через її прибутковість.
Про це заявив директор департаменту роздрібного бізнесу Глобус Банку Дмитро Замотаєв у коментарі 24 Каналу.
Він вважає, що за всіма ознаками, з другої половини грудня розпочинається «високий сезон» в сегменті гривневих депозитів.

Читайте також: Найбільш привабливі депозити грудня 2023 року

«За нашим прогнозом, у другій половині грудня, порівняно з початком місяця, кількість нових гривневих вкладів може зрости щонайменше на 7 — 10%, а в порівнянні з листопадом кількість нових депозитів може перевищити 12%», — повідомив банкір.
Головні причини підвищеної активності у депозитному сегменті, на думку Замотаєва є:
  • сприятлива кон’юнктура для відкриття гривневих вкладів, адже НБУ затвердив ставку за 3-місячними депозитними сертифікатами на рівні 19%: відтак, середні відсоткові ставки, принаймні деякий час, принципово не зміняться, та залежно від терміну вкладу варіюватимуться від 14% до 14,5% річних (максимальні ж ставки сягають 17%), а темпи інфляції вже кілька місяців є мінімальними (за оновленою статистикою від початку року по листопад включно інфляція склала всього 4,4%);
  • у громадян є реальна можливість «зафіксувати» отримуваний прибуток, попри можливе зниження ставок за депозитами (наразі вони формуються на основі ставки за 3-місячними депозитними сертифікатами, яка становить 20%; в разі її скорочення, банки будуть змушені відкоригувати ставки за вкладами).

Читайте також: Депозити з поповненням: як застрахуватися від зниження ставки

«Як і раніше, домінуватимуть гривневі депозити терміном від 3 до 6 місяців, адже вони дають оптимальний прибуток за досить короткий часовий проміжок (станом на середину грудня частка таких вкладів понад 50 — 52% від усіх нових вкладів). Проте кількість вкладів з розміщенням від 9 до 12 місяців також поволі зростатиме і складе до 30 — 35% від загальної кількості нових депозитів, адже окремі банки „розвертаються“ і в бік залучення більш тривалих депозитів та відповідно саме за ними пропонують вищі ставки», — наголошує Замотаєв.
В сегменті валютних вкладів цілком можливий «сезонний» сплеск активності через певні ознаки девальвації гривні, однак це явище буде тимчасовим. Загальні тенденції останніх 2 місяців свідчать про те, що процес скорочення відсотків триватиме і надалі. Середні ставки за доларовими вкладами поступово знижуватимуться до 2 — 2,3% річних, а процент за євровими депозитами тяжітиме до 1,5% річних.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту 💰

За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас