Україна залучила вже $93 млрд допомоги. Як донори контролюють використання підтримки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна залучила вже $93 млрд допомоги. Як донори контролюють використання підтримки

Казна та Політика
152
Україна залучила вже $93 млрд допомоги. Як донори контролюють використання підтримки
Україна залучила вже $93 млрд допомоги. Як донори контролюють використання підтримки
З початку повномасштабної війни Україна залучила понад 93 млрд доларів США бюджетної підтримки від міжнародних партнерів.
Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.
«Надані кошти допомагають фінансувати першочергові потреби у соціальній та гуманітарній сфері (програми соціальної підтримки українців, пенсійні виплати, зарплати працівників держслужби та інше)», — сказано в повідомленні.

Як Міністерство фінансів та донори контролюють використання підтримки

Мінфін спільно зі Світовим банком забезпечує прозорість залучення і використання коштів, наданих партнерами з розвитку. Через механізми СБ до України надійшло вже близько 40 млрд доларів США.
Peace in Ukraine — найбільший в історії Світового банку проєкт за обсягом фінансування. Через цей інструмент до держбюджету надійшло майже 30 млрд доларів США, із яких понад 80% - бюджетна підтримка від США. Peace in Ukraine також фінансується за кошти Світового банку, Японії, Великобританії, Норвегії та інших партнерів з розвитку.
Українська сторона надсилає звіт щодо вже здійснених видатків, а Світовий банк перевіряє всі надані документи та погоджує їх. За результатами такої перевірки кошти в рамках проєкту надходять до Державного бюджету України для компенсації вже здійснених видатків.
Також спільно з компанією Делойт Консалтинг Мінфін здійснює моніторинг прямої бюджетної підтримки Уряду США, а з аудиторською компанією PriceWaterhouseCoopers Ukraine — перевірку за узгодженими процедурами з метою визначення прийнятності державних витрат України.
Мінфін та Світовий банк також реалізують багаторівневий системний моніторинг спрямування коштів через інші проєкти Світового банку, зокрема DPL/DPO, HOPE, ARISE, HEAL.
Щодо програм макрофінансової допомоги ЄС, у межах яких було залучено понад 25 млрд євро у 2022−2023 роках, Мінфін системно співпрацював з ЄС у контролі за фінансуванням. Сторони запровадили системний обмін необхідними даними, що включали звіти про використання коштів, напрями спрямування.
У межах інструменту ЄС Ukraine Facility на 2024−2027 роки обсягом 50 млрд євро, із яких вже залучено 7,9 млрд євро, ЄС створив Аудиторську раду.
Аудиторська рада має право запитувати інформацію та звертатися до компетентних органів, а також у будь-який час здійснювати, зокрема через свій секретаріат, власні перевірки.

Борітеся — поборемо! Слава Україні!

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас