У Польщі планують посилити вимоги для отримання Карти поляка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Польщі планують посилити вимоги для отримання Карти поляка

Особисті фінанси
154
У Польщі планують посилити вимоги для отримання Карти поляка
У Польщі планують посилити вимоги для отримання Карти поляка
Польща планує посилити умови видачі Карти поляка, щоб унеможливити зловживання. Це передбачено новою міграційною стратегією на 2025−2030 роки, схваленою урядом країни 15 жовтня.
Про це пише Rzeczpospolita.
Основну увагу буде приділено тому, щоб Карти поляка не видавалися на основі підроблених документів. Також до претендентів висуватиметься вимога знання польської мови.
Зазначається, що нині Карту поляка мають понад 206 тисяч осіб. Найбільше карток видали білорусам і українцям.

Читайте також: Як переказати гроші з України до Польщі

Згідно з даними Центру досліджень міграції, зі 162 тис. Карток поляка (у звіті наведено дані 7-річної давності) майже 7 тис., або 4%, отримали особи, які надали нелегальні документи про польське походження. Найчастіше, як випливало зі звіту, ці документи видавалися Федерацією польських організацій в Україні (2,2 тис.), Спілкою поляків України (1,1 тис.) та Спілкою поляків білорусі (912). У деяких випадках у підробці документів підозрюють працівників місцевих архівів чи судів.
Наприкінці 2016 року до Закону про Карту поляка внесли зміни, додавши гарантію грошової допомоги протягом перших дев’яти місяців перебування в Польщі.
Так, у 2017 році країна витратили на це понад 27 мільйонів злотих, але в 2019 році — 42 мільйони злотих, а в 2023 році — майже 40 мільйонів злотих. У 2022 році було подано рекордну кількість заявок — понад 12 тисяч (вдвічі більше, ніж у 2020 році).

Довідка Finance.ua:

  • Карта поляка — це документ, за допомогою якого підтверджується приналежність людини до польського народу. Її можна отримати різними способами. Наприклад, на основі офіційних документів, де вказана національність особи, чи які свідчать про громадянство Польщі одного з батьків, дідуся чи бабусі, чи прабабусі та прадідуся одночасно;
  • Карту поляка оформлюють протягом двох місяців з дати подання необхідних документів. Процес подавання безплатний, а термін дії Карти — 10 років з дня видачі.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас