У НБУ назвали причини зростання курсу долара останнім часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ назвали причини зростання курсу долара останнім часом

Валюта
4014
У НБУ назвали причини зростання курсу долара останнім часом
У НБУ назвали причини зростання курсу долара останнім часом
Збільшення попиту на валюту та зростання курсу долара до гривні останнім часом були викликані сезонним чинником: збільшенням бюджетних видатків та попитом населення.
Про це сказав заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, повідомляє пресслужба НБУ.
Як зазначив Ніколайчук, за режиму керованої гнучкості зміна курсу в той чи інший бік є нормальним явищем. «Як і обіцяв НБУ, курс може як послаблюватися, коли ситуація на ринку погіршується, так і змінюватися, коли ситуація поліпшується (як це, наприклад, було в жовтні та першій половині листопада)», — сказав він.

Читайте також: Які долари не приймають в обмінниках

За його словами, послаблення гривні наприкінці 2023 року насамперед зумовлено сезонним чинниками. По-перше, попит на валюту збільшився внаслідок рекордних видатків бюджету у грудні. По-друге, традиційно наприкінці року зростає попит на валюту з боку населення.
«Також на валютний ринок тиснули психологічні чинники, пов’язані з відтермінуванням надання міжнародної допомоги, водночас активні бойові дії тривають, і це зумовлює потребу у фінансуванні», — додав він.
Ніколайчук наголосив, що курсові коливання не є загрозливими та залишаються значно меншими, ніж до повномасштабної війни.
«Курс на готівковому ринку, який є важливим для населення, вже тривалий час коливається в обидва боки і попри певне послаблення гривні наприкінці року, вона залишається міцнішою, ніж, наприклад, у IV кварталі 2022 року», — додав він.

Дізнатись актуальну інформацію про курси валют в Україні

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас