Скільки коштують квартири у Києві та як здорожчала нерухомість (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштують квартири у Києві та як здорожчала нерухомість (інфографіка)

Нерухомість
1545
Скільки коштують квартири у Києві та як здорожчала нерухомість (інфографіка)
Скільки коштують квартири у Києві та як здорожчала нерухомість (інфографіка)
Попри війну та складну економічну ситуацію ціни на нерухомість у столиці України — Києві — продовжують зростати. За пів року вартість квартир на первинному ринку зросла на 3%. Натомість ціни на вторинку у Києві, навпаки, дещо впали.
Розповідаємо, як змінились ціни на квартири у Києві у серпні 2024 року та в яких районах продаються найдешевші квартири.

Що відбувається на ринку нерухомості в Україні

Ціни на ринку нерухомості в Україні наразі тісно пов’язані із рівнем безпеки у містах. Так, у східних областях країни вартість житла суттєво знизилася, тоді як у західних регіонах спостерігається значне зростання цін на квартири.

Ціни на квартири на первинці

Згідно з дослідженням аналітиків порталу нерухомості ЛУН, лідером з продажу нерухомості на первинному ринку є не Київ, а Львів. У середньому вартість квартири у новобудовах цього західного міста становить 58 тисяч доларів.
Друге місце посідає Київ, де середня ціна однокімнатної квартири на первинному ринку становить 52 тисячу доларів.
Скільки коштують квартири у Києві та як здорожчала нерухомість (інфографіка)
Третє місце за вартістю однокімнатних квартир на первинному ринку посідає Ужгород із середньою ціною 50 тисяч доларів. На четвертій позиції знаходиться Дніпро, де середня вартість однокімнатної квартири у новобудові становить 45 тисяч доларів. Замикає п’ятірку Кропивницький із середньою вартістю однокімнатної квартири на рівні 41 тисячі доларів.
Згідно з дослідженням українського маркетплейса нерухомості Dim. Ria за рік середня вартість житла у новобудовах України збільшилася приблизно на 4%. Найбільш помітне зростання цін за квадратний метр було зафіксовано у Кіровоградській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Рівненській областях.
Скільки коштують квартири у Києві та як здорожчала нерухомість (інфографіка)
Аналітики цього ресурсу зазначають, що найдорожче нове житло знаходиться саме у столиці, де вартість квадратного метра сягає 1 340 доларів. Найдоступніші пропозиції новобудов можна знайти у Запорізькій області.

Ціни на квартири на вторинці

За даними ЛУН серед українських міст у серпні найдорожчі однокімнатні квартири на вторинному ринку також було зафіксовано у Львові, де їхня середня вартість становить 62 тисячі доларів. Київ, попри статус столиці, і тут трохи поступається місту Лева із середньою ціною на рівні 60 тисяч доларів.
Скільки коштують квартири у Києві та як здорожчала нерухомість (інфографіка)
Третє місце посідає Ужгород із середньою ціною 55 тисяч доларів. Чернівці розташовуються на четвертій позиції із показником 46 тисяч доларів, а Луцьк та Вінниця ділять п’яте місце. Середня вартість однокімнатних квартир в цих українських містах становить 45 тисяч доларів.
Експерти Dim. Ria наголошують, що станом на кінець липня 2024 року найдорожчі однокімнатні квартири знаходяться у Києві. Їхня середня вартість становить близько 94 тисяч доларів.

Як змінились ціни на квартири у Києві у серпні

За даними статистики платформи оголошень з оренди та купівлі житла M2bomber, за останні шість місяців вартість квадратного метра у Києві збільшилася на 7 375 грн. Зростання цін склало 17,17%. Наразі середня ціна квадратного у столиці метра становить 50 325 грн. За рік зростання цін було дещо меншим — на 6 тисяч грн за квадратний метр, що становить 13,54%. Втім за останній місяць у столичних новобудовах відбулося зовсім незначне зниження вартості — на 1,42%.
Аналітики зазначають, що у Києві найчастіше продаються нові квартири, де середня ціна за квадратний метр становить 20 800 грн. Оголошення з такою вартістю становлять 8% від загальної кількості пропозицій.
Скільки коштують квартири у Києві та як здорожчала нерухомість (інфографіка)
За даними статистики ЛУН у серпні середні ціни за 1 квадратний метр у новобудовах столиці становлять 1 250 доларів. При цьому існує суттєва різниця між вартістю житла у різних класах. Так, середня вартість квадратного метра у новобудовах класу «преміум» складає 3 170 доларів, «бізнес» сегмент коштує 1 710 доларів, а «комфорт» та «економ» — 1 040 та 980 доларів за квадратний метр відповідно.
За статистикою M2bomber, ціни на ринку вторинної нерухомості Києва за останні пів року також зросли. Вартість квадратного метра збільшилась на 1,88%. Наприкінці лютого один квадратний метр на вторинному ринку коштував 55 667 грн. Наприкінці серпня середні ціни становлять вже 57 436 грн.
При цьому у більшості оголошень (8,4%) з продажу квартир на вторинці ціна за квадратний метр складає 48 тисяч грн.
А ось аналітики ЛУН, навпаки, фіксують падіння цін на ринку вторинної нерухомості Києва. За їх даними, станом на серпень однокімнатні квартири в середньому коштують 60 тисяч доларів (падіння на 5%), двокімнатні — 90 тисяч доларів (падіння на 8%), а трикімнатні — 130 тисяч доларів (падіння 6%).
На Finance.ua ви можете застрахувати власне чи орендоване житло від наслідків воєнних дій. Це надійний спосіб убезпечити себе від фінансових витрат, які можуть виникнути, якщо ваше майно пошкоджується або знищується, навіть через військові події. Дізнавайтеся більше за посиланням нижче:

Страхування житла від наслідків «прильоту"🏠

За матеріалами:
Novyny.live
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас