Потенційні «воєнні» ризики для української банківської системи є контрольованими — банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

Потенційні «воєнні» ризики для української банківської системи є контрольованими — банкір

Кредит&Депозит
28
Сергій Мамедов, голова правління Глобус банку, розповів, чи є загроза до масового відтоку клієнтів через загострення на фронті та можливий повторний наступ агресора.
«Воєнні ризики були і є значними, і це не щось нове. Адже вже понад 2 роки, як повномасштабна війна є невіддільною частиною всіх сфер життя та економіки країни. Ми маємо завдячувати Збройним Силам України, які героїчно боронять нашу країну, за те, що до деякої міри Україна адаптувалася жити в новому вимірі, хоч така „адаптація“ щодня дається величезною ціною. Проте спровокувати відтік клієнтів чи згортання банківського кредитування та депозитних програм може ризик недоотримання вкрай необхідної для держбюджету макрофінансової допомоги, зокрема від США», — наголосив фахівець.
Він нагадав, що від початку року Україна вже отримала $10,1 млрд. зовнішнього фінансування (на березень припало понад $9 млрд.), що повністю покриває 3-місячну потребу (із січня по березень включно) в зовнішньому фінансуванні. Водночас Україна вже пів року, але все ще очікує потужний пакет від США — понад $61 млрд., з яких $9,6 млрд. буде спрямовано на економічну підтримку.
«Без цієї допомоги українському уряду доведеться залучати гроші від нових-старих „донорів“ або ж, наприклад, скоротити річні видатки держбюджету на понад 380 млрд. грн. (13,4% від загальної видаткової частини), що є вкрай небажаним в умовах війни», — акцентував Сергій Мамедов.
За матеріалами:
Глобус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас