Налітай - подешевшало! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Налітай - подешевшало!

Нерухомість
3176
Приміська земля перестала бути Клондайком для спекулянтів. Ділянки навколо столиці, що дотепер активно рекламувалися як найкраща інвестиційна альтернатива житлової нерухомості, уперше за останні п'ять років не ростуть у ціні. По окремих позиціях ціни навіть почали знижуватися. За прогнозами експертів, стагнація на ринку землі в пристоличній зоні збережеться надовго, і в цьому сезоні більша частина пропозицій може залишитися непроданою.
Землі вистачить на всіх Ринок землі, так само як й інші столичні ринки, пов'язані з нерухомістю, продовжує дуже динамічно насичуватися - сьогодні до продажу пропонується в 2,5 рази більше ділянок під індивідуальне будівництво, чим у травні минулого року - у кожному з пристоличнbх районів у середньому від 100 до 850 наділів. При цьому попит на землю, за свідченням ріелторів, істотно відстає від пропозиції.
Головною причиною припинення колишнього ажіотажу, що київські маклери спостерігали й у минулому, і в позаминулому сезонах, став позахмарний ріст цін на ділянки під забудову. За даними компанії SV Development, тільки за перші чотири місяці цього року ціни на землю в Обухівському районі виросли на 97%, Киево-Святошинському - на 61%, Вишгородському - на 111%, Броварському - на 106%, Макаровському, Бородянському і Бориспільському - на 35-50%. Кінець квітня, згідно даним компаній, став переломним для ринку - галопуюче зростання цін припинився й вартість окремих пропозицій навіть пішла вниз.
За словами директора київського представництва Української ріелторської групи Сергія Клименка, до стагнації цін призвела сукупність факторів: продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі, зупинка росту цін на житлову нерухомість у столиці, нерозвиненість банківського кредитування ринку землі й украй мляве освоєння раніше придбаних і відведених під великі проекти наділів у пригороді.
"Вартість котеджу із земельною ділянкою не може більш ніж у півтора разу перевищувати ціна пристойної міської квартири. З огляду на, що ціни на столичну первинку та вторинку вже кілька місяців незмінні, подорожчання землі також припинилося", - сказав Клименко.
За словами експертів, вартість більшості ліквідних ділянок в 20-кілометровій зоні, придатних під забудову, розташованих у вдалих місцях і із уже оформленими документами, досягла 8-10 тис. дол. за сотку, що, на думку експертів, є граничною оцінкою для приміської землі (за винятком престижного обухівського напрямку).
"При таких цінах середня вартість домоволодіння становить 350-450 тис. дол. (з яких 150 тис. дол. коштує ділянка в 15 соток й 200-300 тис. дол. - сучасний котедж). Пристойна й простора квартира в Києві сьогодні оцінюється в 200-300 тис. дол., тобто резерв зростання цін на землю в багатьох пристоличних районах уже вичерпаний", - говорить заступник директора АН "Траєкторія" Марина Бельчук. З нею згоден і консультант АН RED Ярослав Цуканов, затверджуючи, що, відповідно до європейських канонів, ціна землі не повинна перевищувати половини вартості будинку на ній, тобто й по цих мірках резерв зростання цін на земельному ринку за багатьма напрямками вичерпано.
На несподіване припинення подорожчання землі в розпал самого гарячого для даного сегмента ринку - весняно-літнього сезону вплинула й нерозвиненість банківського кредитування в цій сфері.
За словами начальника управління роздрібного кредитування Укрсиббанку Івана Істоміна, банки почали видавати цільові кредити під заставу землі лише із середини минулого року, при цьому портфелі подібних позик поки усе ще мала й абсолютна більшість фінустанов кредитують покупку ділянок, вимагаючи в заставу іншу нерухомість - приміром, квартиру в місті.
"Складності з одержанням кредитів під покупку землі при сталих у цьому сезоні позахмарних розцінках і високій вхідній платі не можуть не стримувати як розвиток ринку, так і ріст цін на ділянки", - каже Клименко.
Стримуючим фактором маклери вважають і те, що, незважаючи на божевільні ціни на землю, практично вся приміська 30-кілометрова зона столиці, за винятком обухівського напрямку, страждає від украй запущеної інфраструктури, повністю позбавлена цивілізованої індустрії розваг і мережі торгових підприємств.
"За таких умов економічно доцільно було купувати ділянки під забудову не дорожче 1-5 тис. дол. за сотку, тобто загальною вартістю порядку 10-45 тис. дол. за площадку під будинок", - говорить Сергій Клименко.
Подалі від Києва
За словами Клименко, у майбутньому вартість землі буде залежати від швидкості освоєння вже куплених під великі котеджні проекти площадок, динаміки цін на житлову нерухомість у столиці, а також інтенсивності впровадження іпотечних програм по землі. "Відразу після зведення будь-якого цивілізованого котеджного поселення земельні наділи в окрузі дорожчають у рази. І в даній сфері закладений резерв для чергового стрибка цін на деякі земельні ділянки. Відновити їхній ріст допоможе й розширення практики надання банківських кредитів під землю. Однак його навряд чи можна чекати до кінця поточного року", - говорить Клименко.
Правда, як повідомив Іван Істомін, тільки Укрсиббанк має намір до кінця року збільшити свій кредитний портфель у п'ять разів - до 20 млн дол. Аналогічні плани виношують й інші великі банки столиці. Якщо вони здійснять задумане вже цього року, то ціни на землю можуть знову вирости.
Крім того, навіть без банківського кредитування певне подорожчання, за словами Марини Бєльчук, до кінця року можуть продемонструвати наділи середнього цінового діапазону в пригороді столиці, а також ділянки, розташовані за межами тридцятикілометрової зони навколо Києва. За словами експерта, земля в середньому ціновому діапазоні залишається досить затребуваною й сама ліквідна пропозиція в цьому сегменті цілком може подорожчати до осені.
"Зростання ціни з великою ймовірністю також торкнеться ділянок, розташованих далі чим в 30 км від столиці, але поблизу від гарних транспортних розв'язок. Такі наділи сьогодні виставляються навіть по 300-350 дол. за сотку, що набагато нижче їхньої реальної вартості", - говорить Бєльчук.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас