Глава ФРБ Чікаго вважає, що рано говорити про перемогу наз інфляцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава ФРБ Чікаго вважає, що рано говорити про перемогу наз інфляцією

Валюта
132
Глава Федерального резервного банку (ФРБ) Чікаго Майкл Москоу не готовий говорити про те, що погрози інфляції в США більше не існує, незважаючи на статистику, що свідчить про "рух у правильному напрямку", повідомляє агентство Bloomberg.
Споживчі ціни (індекс CPI) у США в жовтні знизилися другий місяць підряд - на 0,5% на тлі падіння вартості енергоносіїв. Ціни без обліку вартості палива і продуктів харчування (індекс Core CPI) здійнялися на 0,1%, що є мінімальним підвищенням за 8 місяців.
"Показники одного місяця не означають формування тренду, - заявив Москоу, виступаючи перед вищим менеджментом American Business Media у Чікаго. - Ціни рухаються у вірному напрямку. Ключове питання в тому, чи буде дефляція постійної, і як швидко ми зможемо повернутися до рівня, що відповідає ціновій стабільності. До цього моменту ми ще не досягли цього рівня".
Опубліковані дані підвищують впевненість у тому, що інфляційний тиск у країні слабшає. Це підвищує шанси на те, що Федеральна резервна система (ФРС) США може розглянути можливість зниження процентної ставки, думають економісти.
Збільшення індексу Core CPI у річному вирахуванні склало в жовтні 2,7%, що вище "комфортної зони" ФРС, що становить 1-2%.
"Уповільнення інфляції до 1-2% може зайняти якийсь час, - відзначив Москоу. - Якщо базова інфляція буде триматися вище "комфортної зони" протягом тривалого періоду, це негативно відіб”ється на настроях інвесторів".
Інфляція як і раніше залишається більшим ризиком, чим уповільнення темпів економічного росту, вважає глава ФРБ Чікаго, і ФРС, можливо, прийде відновити підвищення ставки, якщо ціновий тиск не зменшиться згідно із прогнозом центробанку.
"Моя оцінка в даний момент складається з того, що ризик прискорення інфляції перевищує ризик скорочення темпів росту економіки, - заявив Москоу, повторивши слова, які він говорив раніше на початку поточного місяця. - Деяка жорсткість грошово-кредитної політики, можливо, як і раніше необхідно".
У вівторок глава Федерального резервного банку Сент-Луїса Вільям Пул заявив, що процентна ставка американського центрального банку, на його думку, перебуває зараз поблизу "правильного" (about right) рівня, однак для зниження інфляції може знадобитися її підвищення.
"Нам потрібна політика, досить дисциплінована, щоб виконати завдання (із зниження рівня інфляції), але не зайти занадто далеко, - сказав він журналістам. - Якщо вся зібрана інформація буде показувати відсутність прогресу, то я опинюсь серед тих, хто буде виступати за жорсткість політики".
ФРС 25 жовтня втретє підряд зберегла без змін базову ставку "овернайт", складову 5,25% річних, повторивши при цьому попередження про зберігаються в США інфляційні ризиках.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас