Зростання ВВП в Украъны за 10 мыс. слало 6,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання ВВП в Украъны за 10 мыс. слало 6,5%

Казна та Політика
248
Зростання ВВП в Україні за 10 мес. 2006 р. склав 6,5% (у вересні - 6,2%). Про це повідомив керівник групи радників НБУ Валерій Литвицький. За його зростання стає більше впевненим, і підсилює роль постіндустріальних факторів - галузі послуг і фінансового сектора.
"Бюджетний орієнтир став ближче до досягнення. Хоча цінова безпека росту стала менше, але структура росту говорить про те, що, як і у вересні, головним локомотивом росту ВВП цього року стали галузі, орієнтовані на споживчий попит", - говорить він.
За даними Литвицького, найбільше збільшення до коммулятивной динаміки росту дала торгівля (за 10 мес. ріст 15%, за 9 мес. - 13,7%) і послуги транспорту (за 10 мес. - 9,5%, за 9 мес. - 9,2%). Новим фактором стало нарощування росту в будівництві (за 9 мес. був 7,6%, за 10 мес. - 8,4%), де в порівнянні з 9 місяцями динаміка покращилася на 0,8%. "Це означає, що, швидше за все, в III кварталі виросли інвестиції в основний капітал. Тому, незважаючи на вповільнення темпів росту в промисловості і негативній динаміці в сільському господарстві, галузі пов'язані з послугами та інвестиціонно орієнтовані галузі вирівняли положення і дали збільшення росту ВВП", - прокоментував він.
Литвицький на 50% оцінює ймовірність до кінця року вийти на орієнтир в 7%. "Усе буде залежати від того, чи зійдуться з high-level галузі лідери, пов'язані послугами і будівництвом, чи ні", - відзначив він. За його словами, в 2000-2005 р. в останні два календарні місяці (крім 2004-2005) спостерігалося прискорення росту ВВП у середньому до 0,9%, тому сьогодні необхідно втримати динаміку в галузях пов'язаних з послугами і будівництвом.
Резюмуючи аналіз, Литвицький відзначає необхідність поміняти з негативної на позитивну динаміку росту, створеної в галузі сільського господарства, а також утримання досягнутих рівнів динаміки в промисловості. Також він вважає за необхідне звільнити експорт від обмежень і утримання динаміки інвестицій в основний капітал у двозначному вимірі (хоча б 10-15%).
"НБУ потрібно продовжити антиінфляційну політику разом з урядом, щоб підтримати споживчий попит і створити базу для зниження процентних ставок у наступному році", - додав Литвицький.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас