"Утел" остаточно став ДП "Укртелекому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Утел" остаточно став ДП "Укртелекому"

Фондовий ринок
204
Перетворення оператора міжнародного зв’язку «Утел» на дочірнє підприємство національного оператора зв’язку ВАТ «Укртелеком» завершено. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».
Раніше «Утел» мав статус спільного українсько-американсько-голландсько-німецького ЗАТ.
Крім того, скасовано посаду президента «Утелу». Замість неї введено посаду генерального директора, що призначається наказом голови правління ВАТ «Укртелеком». Ним призначено Станіслава Гурського.
Нагадаємо, у квітні збори акціонерів «Укртелекому» вирішили перетворити «Утел» на дочірнє підприємство. На думку керівництва національного оператора, «Утел» має стати «важливою частиною, підрозділом» «Укртелекому», що дозволить уникнути подвійних витрат на розвиток інфраструктури, знизити собівартість послуг і консолідувати всі значущі активи «Укртелекому» перед приватизацією.
СП «Утел» було створено 1992 року, у 1994-му перетворено на ЗАТ. Тоді його заснували ВАТ «Укртелеком» (51% акцій), американська AT&T (19,5%), німецька Deutsche Telekom (19,5%), нідерландська KPN Telecom (10%). У 1999 році уряд України ухвалив рішення про викуп акцій, що належать іноземним компаніям. У 2000 році Брокбізнесбанк (Київ) викупив у KPN Telecom 10%-ий пакет акцій компанії, причому банк уклав з «Укртелекомом» договір про майбутній продаж йому зазначеного 10%-го пакета акцій «Утелу» до кінця 2002 року.
До 2001 року «Укртелеком» викупив акції інших іноземних засновників, а в 2002-му зосередив 100% акцій «Утелу».
«Укртелеком» і «Утел» контролюють близько 90% ринку міжміського і міжнародного зв’язку в Україні.
У поточному кварталі Україна має намір продати 42,86% акцій «Укртелекому» промисловому інвестору, після чого у власності держави залишиться 50%+1 акція. Інші 7,14% акцій ВАТ було продано співробітникам підприємства.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас