Створено штучну зубну емаль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено штучну зубну емаль

Технології&Авто
1236
Похід до стоматолога лякає багатьох. На жаль, емаль не відновлюються, і це єдиний спосіб не позбутися зубів. Вчені багато років намагаються домогтися регенерації зубної емалі або істотно її зміцнити. Що непросто. Зубна емаль – найтвердіша тканина в людському тілі. При цьому вона досить еластична, щоб не тріскатися при постійних багаторічних навантаженнях.
Нещодавно дослідники розробили штучний аналог, який міцніший і довговічніший. Матеріал, створений вченими, можна застосовувати також для створення бронежилетів або в автомобілебудуванні, пише Science.
Емаль складно імітувати, оскільки у неї складна будова. Атоми кальцію, фосфору і кисню об’єднуються в складну повторювану структуру, яка потім утворює кристалічні нитки. Клітини, що продукують емаль, створюють багате магнієм покриття навколо цих ниток, які потім сплітаються разом, утворюючи міцний матеріал, який в подальшому перетворюється на подобу пучків і завитків.
Щоб створити штучну емаль, вченим довелося імітувати структуру справжньої, об’єднавши атоми кальцію, фосфору і кисню в структуру, яка могла б сформувати подібні кристалічні нитки. Щоб зібрати їх належним чином, дослідники скопіювали природну »збірку” емалі. Замість пептидів та інших біологічних інструментів вони використовували екстремальні температури, за допомогою яких надали ниткам гідроксиапатиту впорядкованість. Це той самий мінерал, з якого складається справжня зубна емаль. Поверх них нанесли покриття на основі металу.
Властивості справжньої і штучної емалі вчені перевірили за допомогою загостреного алмазного наконечника. Рукотворна оболонка зуба перевершила оригінал за шістьма різними показниками, такими як еластичність і здатність поглинати вібрації.
Однак до стоматологічних кабінетів їй ще далеко. Дослідникам належить додатково вивчити, наскільки добре матеріал з’єднується з натуральною емаллю. Крім того, новий метод розробки включає складні нюанси: нагрівання до 300 градусів Цельсія, заморозку і нарізку алмазною пилкою.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас