Податкова амністія: чи потрібно декларувати спільний будинок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова амністія: чи потрібно декларувати спільний будинок

Казна та Політика
1986
Державна податкова служба надала роз’яснення щодо включення будинку у спільній власності до декларації під час “податкової амністії”. Finance.ua як портал, що дбає про ваші заощадження, дізнався, що будинок можна декларувати, і збір не береться, якщо його площа не перевищує 240 кв. м.
Як пояснює Головне управління ДПС у м. Києві, якщо будинок належить фізичній особі на праві власності і був одержаний за рахунок доходів, що підлягали оподаткуванню та з яких не були сплачені податки і збори, то такий об’єкт майна може бути об’єктом одноразового (спеціального) добровільного декларування.
При цьому фізична особа самостійно приймає рішення щодо визначення активів, які будуть зазначені нею у Декларації.
Так, одним із об’єктів одноразового (спеціального) добровільного декларування є нерухоме майно (зокрема, об’єкти житлової і нежитлової нерухомості), що належить декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходиться (зареєстроване, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.
Водночас, Податковим кодексом України визначено перелік об’єктів нерухомого майна, щодо яких не здійснюється нарахування та сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.
До таких активів відносяться, зокрема, об’єкти житлової нерухомості, розташовані на території України, які станом на дату завершення періоду одноразового добровільного декларування належали фізичній особі на праві власності, що підтверджується даними відповідних державних реєстрів, в обсязі:
  • житловий будинок/житлові будинки, зареєстрований/зареєстровані у встановленому порядку в Україні, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв. м;
  • житловий будинок незавершеного будівництва чи будинки незавершеного будівництва, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв. м., за умови наявності у такої фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас