НБУ прогнозує у 2022 році зростання номінальних зарплат на 15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ прогнозує у 2022 році зростання номінальних зарплат на 15%

Особисті фінанси
765
Безробіття в Україні буде знижуватися, проте його уповільнення до природного рівня (8,5%) відбудеться пізніше від прогнозованого.
Про це йдеться в щоквартальному Інфляційному звіті Національного банку України (НБУ) за січень 2022 року.
«Попри порівняно слабке відновлення економіки у 2021 році, заробітні плати в Україні зростали високими темпами як у номінальному, так і реальному вимірах (за оцінками НБУ — відповідно на 20% та 9,8%). Вагомим чинником цього були зарплати у бюджетному секторі, високі темпи зростання яких підтримувалися підвищенням мінімальної зарплати (до 6000 грн із січня та до 6500 грн з грудня 2021 року), переглядом тарифних сіток в окремих секторах, зокрема освіті, доплатами медикам, які працюють у ковідних відділеннях», — пояснили в НБУ.
Сповільнення зростання зарплат наприкінці року пояснюється впливом бази порівняння.
В Нацбанку додали, що зростання економічної активності в країнах, куди українці їздять працювати, зумовило підвищення попиту на українських працівників. Разом із наявними диспропорціями на внутрішньому ринку праці це тиснуло на заробітні плати у приватному секторі.
«Протягом року збільшувався і внесок у зростання доходів домогосподарств прибутку та змішаного доходу. Це зокрема свідчило про поліпшення фінансової ситуації ФОП, у тому числі завдяки карантинним виплатам у межах урядової підтримки. Вагомий внесок також мала подальша індексація пенсій. У результаті в ІІІ кварталі зростання реального наявного доходу прискорилося до 6,8% рік до року (попри посилення інфляційного тиску)», — йдеться в повідомленні.
За даними Нацбанку, в 2022 році рівень безробіття зменшиться до 9,1%, а в 2023 році – до 8,9%.
«Якнайшвидшому поліпшенню ситуації на ринку праці заважатимуть професійно-кваліфікаційні диспропорції між попитом і пропозицією. Наведені фактори, а також значний попит на робочу силу за кордоном зумовлять більш високі темпи зростання зарплат в 2022 році – номінальні зарплати зростуть на 15,2%, а реальні (за вирахуванням інфляції) — на 6,1%», — відзначають в НБУ.
У Національному банку додали, що з урахуванням поступового скорочення розриву між зарплатами на внутрішньому і зовнішньому ринках, а також очікуваної перекваліфікації працівників, в 2023 році темпи зростання номінальних заробітних плат знизяться до 10,2%, а реальних — до 4,1%.

Що пропонують українцям виробники автодеталей: зарплати, умови, «плюшки»

За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас