40% доходів українці витрачають на їжу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

40% доходів українці витрачають на їжу

Особисті фінанси
820
Індекс споживчих цін у 2021 році зріс на 10%, а це вдвічі більше від показника 2020-го. Вперше за чотири роки річна інфляція досягла двозначного числа. Finance.ua розбирався, яку частину свого бюджету українці витрачають на харчування.
В Офісі президента задумалися над системою адресної допомоги малозабезпеченим громадянам, щоб вони, банально, не голодували. У суспільстві, зокрема опозиційно налаштованої до чинної влади частини, ідею сприйняли скептично, проводячи аналогію з талонами на їжу часів СРСР.
За словами радника з економічних питань президента України Олега Устенка, допомогу насамперед мають отримати найбільш вразливі та незахищені верстви населення.
На його думку, найприйнятнішою моделлю може бути цільова фінансова допомога на кшталт програми «єПідтримка». І хоча варіанти антикризових заходів ще розглядаються, Устенко не відкидає введення в системі «Дія» таких собі food stamps — «продуктових чеків», як це практикується в США. Втім, зазначає економіст, це буде зроблено тільки в разі потреби.
Поки уряд під час засідання 12 січня вирішив розширити перелік продуктів, що підпадають під державне регулювання. Тепер граничний рівень торговельної надбавки не може перевищувати 10% для таких товарів:
  • гречана крупа;
  • цукор-пісок;
  • пшеничне борошно вищого ґатунку;
  • макаронні вироби українського виробництва (вермішель з борошна вищого ґатунку);
  • пастеризоване молоко жирністю 2,5% (в плівці);
  • соняшникова олія;
  • курячі яйця категорії С1;
  • птиця (куряча тушка);
  • вершкове масло жирністю 72,5%.
Втім, адресна допомога ефективніша, ніж загальне регулювання. Власне, через це і розглядається варіант з «продуктовими чеками».
Яскравий приклад адресної допомоги – субсидія на оплату житлово-комунальних послуг. Сьогодні в Україні понад 2,6 млн домогосподарств отримують субсидію. Тому вже зараз можна зробити висновок, що «продуктових чеків» потребують мільйони людей. Не будемо забувати, що, за даними Держстату, 40% доходів українці витрачають саме на їжу.
«В Україні підвищення цін на 5-10% для малозабезпечених громадян вкрай чутливе. Адже грошові витрати на продукти домогосподарств становлять близько 45%. У домогосподарствах з доходом до 5 тис. грн цей показник перевищує 50%. Істотна продуктова інфляція і зростання цін на енергоносії можуть призвести до погіршення добробуту значної частини населення.
Тому, на мою думку, введення програми «продуктових чеків» зараз актуальне. Крім того, це може стимулювати зростання ВВП в Україні, підштовхуючи агровиробників до зростання виробництва і збільшення реалізації продукції на внутрішньому ринку», – прокоментувала Finance.ua Олена Баженова – професор економічного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.
Читайте більше в матеріалі Finance.ua: Талони на їжу. Про що насправді йдеться
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас