Заборона ФОПам працювати на компанії призведе до відтоку айтішників з України, – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заборона ФОПам працювати на компанії призведе до відтоку айтішників з України, – експерт

Казна та Політика
2169
Заборона на залучення фізосіб-підприємців третьої групи єдиного податку як найманих співробітників компаній може викликати відтік висококваліфікованих фахівців у сферах високих технологій з України.
Таку думку висловив старший економіст дослідницької організації CASE Ukraine Володимир Дубровський.
«В основному цією схемою користуються кваліфіковані працівники, зокрема, в IT-сфері, R&D (дослідження і розробка) і т.д. Мінімальні податки трохи допомагають утримати цих людей від виїзду за кордон. Якщо почати наступальні дії на цю схему, то Україна почне втрачати кадри ще швидше», — пояснив свою точку зору Дубровський.
Також він висловив сумнів у тому, що залучення ФОПів як найманих працівників є занадто поширеною схемою в Україні. За підрахунками Case Ukraine, основна частина втрат бюджетів від схем ухилення від податків припадає на виплату зарплат в конвертах, і лише незначна частка, до 10 млрд грн, — на наймання ФОПів третьої групи.
Таким чином, вважає Дубровський, ФОП не перешкоджатимуть впровадженню анонсованої владою податкової реформи в частині об’єднання «зарплатних» податків в один збір зі зниженням їх сумарної ефективної ставки з 34% до 30%, а потім і до 25%.
Нагадаємо, що, на думку голови податкового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева, який анонсував зазначені зміни, яку він висловив у коментарі UBR.ua, зниження ставок ПДФО, ЄСВ і військового збору не призведе до детінізації ринку праці, якщо при цьому не заборонити залучати ФОПів як найманих співробітників.
Річ у тому, що підприємці, використовуючи цю схему, в будь-якому разі будуть платити набагато менше податків, ніж при офіційному працевлаштуванні працівника, пояснив депутат.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас