Смартфони оснастять чипом нового типу, який дозволить побачити мікроелементи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Смартфони оснастять чипом нового типу, який дозволить побачити мікроелементи

Технології&Авто
758
У Нідерландах інженери розробили мініатюрний датчик, який поміщається в смартфон і може визначати склад різного роду речовин. Дослідження опубліковано на сайті журналу Nature Communications.
Пристрій MantiSpectra у вигляді маленького чипа вловлює ближній інфрачервоний діапазон, щоб розпізнавати, з чого складаються предмети або продукти.
Чим це буде корисно? За словами вчених, винахід підійде для контролю за процесами в промисловості та сільському господарстві, адже він може розгледіти те, що люди розгледіти не здатні. При цьому мініатюрні розміри дозволяють вбудувати його в смартфони, щоб користувачі могли, наприклад, перевіряти якість їжі або стан свого здоров’я.
Смартфони оснастять чипом нового типу, який дозволить побачити мікроелементи
Подібно до ока креветки-богомола, на чипі розмістили 16 датчиків, кожен з яких вловлює БІЧ-світло. Вчені пропонують застосовувати їх у багатьох галузях, а в першу чергу в сферах сільського господарства, що вимагають високої точності, клінічних досліджень, медицині та інших галузях, де зараз використовується інфрачервона спектроскопія.
Під час експериментів вчені за допомогою датчиків виміряли поживні властивості декількох речовин, включаючи молоко. У випадку з останнім пристрій так само точно визначає жирність, як і звичайні спектрометри. Як зазначили вчені, за його допомогою можна навіть стежити за станом здоров’я корів. Мінідатчик також добре показав себе при оцінці пластика, а тому може спростити сортування відходів. Автори дослідження мають намір удосконалити нові сенсори для більш широкого застосування технології.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас