8 ознак фальшивих вакансій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

8 ознак фальшивих вакансій

Особисті фінанси
3932
Finance.ua як портал, що дбає про ваші фінанси, дізнався від rabota.ua про ознаки фальшивих вакансій.
Роботодавці та пошукачі стають більш активними. Проте не потрібно забувати, що крім добросовісних роботодавців на полювання виходять шахраї, ті, що шукають свою «здобич», використовуючи протизаконні методи.
Пошук роботи може затягнутися, якщо ви не зможете відрізнити справжні вакансії від фальшивих. Розповімо про пастки, які найчастіше шахраї використовують у фальшивих вакансіях. Це допоможе не гаяти час та швидко знайти надійного роботодавця.
  • «Рекрутер» телефонує вам та просить надати конфіденційну інформацію. Ви розмістили своє резюме, наприклад, на job-сайті, вказали всю необхідну інформацію, яка характеризує вас як фахівця. Проте «рекрутер» просить надати додаткову інформацію, наприклад: паспортні дані, ідентифікаційний код, номер банківської картки, місце прописки тощо, а на співбесіду не запрошує. Не розголошуйте конфіденційну інформацію та пригрозіть шахраю, що звернетеся до поліції.
  • Вам одразу пропонують роботу. Щоб почути бажане «Ми вас запрошуємо до своєї команди», кандидату потрібно пройти низку етапів відбору: розмістити резюме/самому зателефонувати у компанію, пройти телефонну співбесіду, завітати в офіс на співбесіду, пройти випробувальний термін тощо. Раптова ж пропозиція роботи повинна викликати у вас підозру. Так не буває, як би вам цього не хотілося.
  • Занадто висока зарплата. Не відгукуйтеся на вакансії, в яких роботодавець обіцяє дуже високу зарплату. Звісно, всім хочеться отримувати гідну зарплату, проте потрібно реально дивитися на речі. Що вам потрібно робити – подивитися, яку середню зарплату пропонують фахівцям такого ж рівня на аналогічній посаді інші роботодавці у вашому регіоні.
  • Занадто гнучкий графік. Обіцянки про те, що ви працюватимете декілька днів на тиждень або годин на день, водночас отримуватимете високу зарплату, повинні вас насторожити. Детально вивчіть пропозицію, перш ніж відправляти резюме, зв’яжіться з потенційним роботодавцем та дізнайтеся подробиці про графік роботи, не бійтеся ставити запитання.
  • Вас просять заплатити. Якщо серед умов прийому на роботу є вимога заплатити за певні послуги або товари, знайте, це – незаконно. Жоден роботодавець, який слідує букві закону, не має права вимагатиме від вас плати за роботу в компанії, проходження певних етапів відбору, навчальні матеріали.
  • Роботодавець обіцяє «золоті гори». Обіцянки про стрімке просування кар’єрними сходами або щомісячне підвищення зарплати повинно вас насторожити. Так не буває, працівників підвищують за успіхи в роботі, старання, віддачу, досягнення, сумлінну працю. Зарплату щомісяця теж не переглядають, тому ви повинні розуміти, якщо погоджуєтеся на певну винагороду за працю, то отримуватимете її найближчі півроку-рік. Добросовісні роботодавці це анонсують у вакансіях, проговорюють на співбесідах. А ви не соромтеся ставити запитання.
  • Непрофесійне спілкування. Якщо в листуванні з представниками компанії-роботодавця ви зустрічаєте орфографічні та граматичні помилки, вживання лайливих, зменшувально-пестливих слів, звертання на «ти», погані відгуки про інших роботодавців, спроби висунути себе на перший план, – це ознаки непрофесійного спілкування. Те ж саме стосується й усного спілкування.
  • Відсутня контактна інформація про роботодавця. У переважній більшості фальшивих вакансій відсутня контактна інформація або немає чітких даних про компанію. Якщо виникли підозри, перевірте, яка інформація є в інтернеті щодо цієї вакансії/роботодавця.
Сайт компанії, адреса електронної пошти, посилання на сторінки у соціальних мережах, телефони, адреса тощо – добросовісні роботодавці відкриті та не приховують таку інформацію.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас