2690
Вчені створили пластик, що переробляється, на основі цукру
— Технології&Авто
Дослідники з Університету Бірмінгема у Великобританії та американського університету Дьюка розробили нове сімейство полімерів, які зберігають всі властивості звичайних пластиків, але також піддаються розкладанню і механічній переробці. У дослідженні вони використали матеріали на основі цукру, повідомляє News Concerns.
В результаті вийшло два нові полімери. Один з них розтягується, як гума, а інший – жорсткий, але еластичний, як більшість промислових пластиків.
Дослідники використали ізоідид та ізоманнід як будівельні блоки. Обидві сполуки складаються з цукрових спиртів і мають міцне кільце атомів. Полімер на основі ізоідиду показав жорсткість і пластичність, аналогічні звичайним пластикам, а також міцність високоякісних інженерних матеріалів, таких як нейлон-6. Примітно, що матеріали зберегли свої механічні властивості після подрібнення і термічної обробки.
«Хімічна подібність полімерів, на відміну від багатьох сучасних пластмас, дозволяє змішувати їх один з одним для отримання матеріалів з порівнянними або поліпшеними властивостями, а також дає явну перевагу при переробці», — пояснив співавтор дослідження доктор Джош Бурч з хімічної школи Бірмінгема.

За матеріалами: Finance.ua
Поділитися новиною