Чому долар зростає: прогнози для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому долар зростає: прогнози для України

Валюта
5551
Гривня у 2021 році зміцнилася на 3,5%. Проте вже з початку 2022 року графік гривня – долар почав стрімко змінюватися.
Чому дорожчає долар. За словами Анни Золотько, директорки департаменту скарбничих операцій Юнекс Банку, гривня відчутно ослабла щодо долара через дисбаланс між пропозицією та попитом на валюту. З одного боку послаблена ділова активність між святами призвела до суттєвого зниження долара – статистика курсу долара свідчить про зменшення пропозиції валюти на ринку. З іншого іноземні компанії продовжували досить активно скуповувати валюту для репатріації отриманих в державі доходів – відтак зростання долара в Україні все ж відбулося.
Віталій Мінько, аналітик та директор Forex Club у Львові, назвав ключові фактори, які сприятимуть ослабленню гривні на ринку: “Через високі ціни на газ, очікується приріст імпорту. Нерезиденти відновили вихід із країни. З початку року (фактично за 3 робочі дні) портфель ОВДП нерезидентів скоротився майже на 2 мільярди гривень. Також ринок закладає можливу появу на ринку ліквідності, яка не була повною мірою реалізована наприкінці 2021 року, а саме відшкодування ПДВ та бюджетні кошти підрядникам, що може посилити тиск на гривню.
Що впливатиме на гривню у 2022 році. Ціни на світових ринках. На початку 2022 року доведеться закуповувати газ у сховища, щоби пройти опалювальний сезон. Аграріям потрібно буде поповнювати запаси паливо-мастильних матеріалів і добрив. Це може негативно позначитися на курсі гривні на початку року. Відтік долара може спровокувати короткострокове ослаблення гривні до 29,50 і вище.
За матеріалами:
Телеканал новин 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас