Чи може продавець відмовити в безготівковому розрахунку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи може продавець відмовити в безготівковому розрахунку

Особисті фінанси
1505
Продавець зобов’язаний надати покупцеві свободу вибору продукції та форму її оплати. У разі відмови покупець має право написати скаргу та продавця оштрафують.
Про це Finance.ua дізнався від Держпродспоживслужби.
“За всіма споживачами однаковою мірою визнається право на задоволення їх потреб у сфері торговельного та інших видів обслуговування. Встановлення будь-яких переваг, застосування прямих або непрямих обмежень прав споживачів не допускається, крім випадків, передбачених нормативно-правовими актами”, – сказано в повідомленні.
Держпродспоживслужба зазначає, що постановою КМУ від 29.09.2010 № 878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» передбачене звільнення окремих категорій продавців від обов’язкового приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги), зокрема суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 25 тис. осіб.
Таким чином, відмова у безготівковому розрахунку за придбані товари та надані послуги свідчить про обмеження прав споживача та є порушенням вимог законодавства, за яке передбачена відповідальність статтею 23 Закону України «Про захист прав споживачів» та статтею 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Як діяти покупцю. У разі порушення вашого права на безготівковий розрахунок ви маєте право з відповідним зверненням звернутися до Держпродспоживслужби України та її територіальних органів.

Довідка Finance.ua:

  • за відмову покупцю у реалізації його прав передбачається покарання у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн);
  • відповідальність за порушення правил торгівлі – 27 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (459 грн);
  • штрафні санкції набудуть чинності з 1 лютого.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас